"Kyrkan fel plats för skolavslutningar"

Det råder delade meningar om kyrkan är en lämplig plats för skolavslutningar. Biskopen i Uppsala stift, Ragnar Persenius, anser att kyrkan inte bör hålla skolavslutningar eftersom det stänger ute många elever som har andra religioner.

– Det skulle inte kännas rätt inuti mig att gå till en kyrka och avsluta en skoltermin, säger Zahid Candemir som är muslim och går på gymnasiet i Stockholm.

Oenighet inom Svenska kyrkan
Svenska kyrkan har inte enats i en inställning till skolavslutningar. Varken kyrkomötet, svenska kyrkans högsta beslutande organ eller biskopsmötet, biskoparnas samrådande organ har fattat något beslut i frågan.

Enligt pressekreterare Ewa Röllgårdh på Svenska kyrkan har andra biskopar nu uttalat sig för att kyrkan också i fortsättningen ska kunna hålla i skolavslutningar.

Biskopen i Uppsala, Ragnar Persenius, menar att Sverige är ett mångreligiöst, multietniskt och värderingsmässigt pluralistiskt samhälle och kyrkan därmed är fel plats för skolavslutningar.

– När skolavslutningen hålls i kyrkan, och särskilt om det är ett profilerat kyrkligt program med, så väljer en del elever att inte delta, troligen på grund av föräldrars beslut, säger han.

”Alla måste vara överens”
Helena Benaouda är ordförande för Sveriges muslimska råd. Hon ställer sig också positiv till att skolan ska kunna ha avslutningar i kyrkan.

– Principiellt sett har vi ingenting emot att man firar skolavslutning i kyrkan om alla är överens om det och inget barn lämnas utanför gemenskapen. Annars måste man se till att man har något annat alternativ i sådana fall, säger Helena Benaouda, ordförande för Sveriges muslimska råd.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se

Lasse Johansson, P1-morgon
lasse.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".