Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Kommunal överlämnade sina avtalskrav

Idag, fredag, överlämnade Kommunal sina krav i årets avtalsrörelse för sina 564 000 medlemmar. Förutom det gemensamma kravet som LO har, minst 3,9 procent eller minst 825 kr mer i månaden, vill Kommunal också ha en särskild jämställdhetspott på 205 kr.

– Vi har nyss fått de här kraven och övergripande kan man konstatera att de ligger alldeles för högt i förhållande till såväl samhällsekonomi som den kommunala och landstingsekonomin, säger Markus Gustafsson, på Sveriges Kommuner och Landsting.

Men i går sade du att Kommunal visst kunde vara löneledande. Är inte det här ett bra sätt, att säga ja?

– Jag har aldrig uttryckt att Kommunal kan vara löneledande. Jag har varit väldigt tydlig och markerat att det är den konkurrensutsatta industrin som ska vara löneledande. Det är en viktig utgångspunkt för oss på Sveriges Kommuner och Landsting och det gäller fortfarande.

Men du har sagt att de kommunala lönerna kan närma sig de privata lönerna i näringslivet?

– Min utgångspunkt för de lokala förhandlingarna som alltid ska följa efter en central avtalsrörelse, är att det är där ute som det kommer att avgöras. Låt oss se när året är slut hur löneutfallet blev. Där är det viktigt att vi kan få nivåer som gör att vi kan rekrytera de medarbetare vi behöver, inte minst i människosektorn, säger Markus Gustafsson, chef för arbetsgivareavdelningen på Sveriges Kommuner och Landsting.

Tror inte på Kommunal som löneledande
Att Kommunal skulle kunna vara löneledande, det tycker inte Markus Gustafsson är en bra beskrivning av arbetsgivarens synsätt på årets avtalsrörelse och Kommunals ordförande Ylva Thörn tycker heller inte att det vore bra om Kommunals anställda tog täten i lönekampen, i stället för industrins anställda.

– Jag tror inte att det är tillämpbart och framför allt så ser vi att det här är ett grundläggande synsätt på hur exportindustrin ska kunna fungera och där vi är väldigt beroende av varandra, säger hon.

Är ändå hoppfull
Men Ylva Thörn är ändå hoppfull inför årets avtalsrörelse och tycker att det verkar gynnsamt.

– Jag har en stark förhoppning om att arbetsgivarna ser allvarligt på den situation som ändå finns och är med i debatten idag, att kvinnors arbete värderas lägre än mäns och det måste man göra något åt. Har man då ett överskott och har samma synsätt, då ser jag goda förutsättningar, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".