Flexibla hastighetsgränser på försök

Hastighetsgränser som förändras med de förhållanden som råder på vägen införs på försök i november i år. På försök höjs samtidigt den högsta tillåtna hastigheten, från 110 till 120 kilometer i timmen.
– Vad vi tror att det här är bra för, det är helt enkelt det att vi får en större acceptans när det gäller hastigheterna, säger Björn Rosengren. Rosengren säger att många idag - ”är det 50 procent?” - kör för fort och att man många gånger kör för fort på exempelvis en motorväg. – Det är inte ovanligt. Man kör för fort på andra bra vägar även när det är dåliga vägförhållanden. Elektroniska hastighetsskyltar kommer att testas på ett tiotal vägsträckor. Hastigheten ändras automatiskt beroende på väglag, hur mycket trafik det är på vägen eller om det till exempel är en skolbuss i närheten. Det kommer dock att dröja innan man lagligt kan köra 120 kilometer i timmen, eftersom man enligt Vägverket i de första försöken inte hittat några sträckor där det är lämpligt med så höga hastigheter. Försöken börjar alltså i november och kommer att pågå till den sista december 2007. Enligt Vägverket måste försöket också omfatta undersökningar av attityder hos bilförarna eftersom de är svårare att förändra än hastighetsskyltarna.
Sara Hägg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".