Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på nattlucka på bensinmack

På torsdagen meddelade regeringen att man kommer att kräva att en nattöppen bensinstation inte får ha ensamarbetande personal om inte macken utrustas med en försäljningslucka.
–Det blir svårare att råna och komma åt vad han vill ha, plus att det är mycket enklare för oss att trycka på larm. Ja, jag tror det avskräcker, säger Sebastian Fondin, som arbetar på en bensinstation i Stockholm som redan har en lucka på nätterna och tycker det är bra. Väktare närvarande vid stängning Förutom att stationen ska utrustas med en försäljningslucka kräver även regeringen att det är två personer närvarande när stationen väl stängs, till exempel en väktare. Det här beslutet gäller bara bensinstationer. Annars är den stora delen av de som arbetar ensamma i en butik på nätterna, anställda i vanliga servicebutiker. Inte bara bensinmackar i framtiden Biträndande näringminister Mona Sahlin utesluter inte att reglerna i framtiden även kommer att gälla vanliga butiker. –Nattarbete i bensinmack är väldigt utsatt, väldigt utsatt för rån, ligger väldigt ofta långt ifrån centrum, kunderna kommer i bilar och kan snabbt försvinna därifrån. Det är den skyddsnivån som gjorde att var viktigt att pröva de här besinstationerna nu. Självklart skickar det här också en signal om att alla som jobbar ensamma på natt har rätt att ställa högre krav på säkerhet och skydd än vad många har idag, säger Mona Sahlin. ”Butiker måste stänga” Men på arbetgivarorganisationen Svensk Handel är man inte nöjda med beslutet. Dick Malmlund är säkerhetschef på Svensk handel. –Jag tycker att det är lite olyckligt med tanke på att vi har jobbat med lite tekniska lösningar för att ta itu med de här problemen med rån. Beslutet är inte kopplat till hur verkligheten fungerar. Lucka på en bensinstation gör att man tappar över hälften av försäljning inne i butiken och det gör egentligen det omöjligt att ha öppet. Fackligt krav sen länge Kraven på ökad säkerhet för de som arbetar ensamma på nätterna har drivits länge av fackföreningarna. Dick Malmlund tycker att de riktar in sig på fel saker. –Det som skyddar deras medlemmar bäst är att stänga för då finns det inga risker för någonting, varken stölder eller rån, men det är ingen lösning. Vi har verksamhet som måste bedrivas i det här landet på tider som är kväll eller nätter, det ska vi göra, det är service för kunder. Då måste vi se till att vi löser det utan att stänga enheterna för det är det man gör. Tryggare tycker anställd Men Sebastian Fondin på bensinmacken tycker att han känner sig mycket tryggare när han kan använda sig av nattluckan på macken: –Jo det gör man, det är inget snack. Här kan de komma åt en mycket lättare men med nattlucka är det mycket lättare, man kan bara stänga luckan och säga: hej då, säger Sebastian Fondin.
Patrik Holmström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".