Lundby-Wedin.

Lundby-Wedin: S måste tänka i nya banor

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tror inte att socialdemokraterna kan återställa arbetslöshetsförsäkringen om partiet kommer tillbaka i regeringsställning efter nästa val. LO och det socialdemokratiska partiet behöver tänka i nya banor anser Lundby-Wedin.

Wanja Lundby-Wedin tror också att socialdemokraterna kan tvingas acceptera de borgerligas skattesänkningar på arbetsinkomster.

– Det är klart att jag kan se, och det kan ju alla se, problem. Om man sänker skatten på arbete så pass mycket som man gör så är det inte helt lätt att gå till val på att man ska höja skatten, säger Lundby-Wedin.

Vill inte tala om återställare
Kan man inte höja skatterna blir det också svårt för en framtida socialdemokratisk regering att betala en återgång till a-kassan som den såg ut förut. Detta i kombination med att de borgerliga planerar en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring gör att Wanja Lundby-Wedin inte vill tala om återställare. Istället tycker hon att LO och socialdemokraterna ska ta fram en ny modell.

– Strunta i att fundera över begreppet återställare, utan se istället hur vi vill att arbetslinjen ska se ut. Alltså det som innebär att den enskilda ska känna trygghet i en förändring om man riskerar arbetslöshet. Hur ser den arbetslinjen ut i den tid vi lever i nu, det skulle jag gärna vilja att socialdemokratin och LO jobbade tillsammans med under en tid nu, säger hon.

Messing sade nej
På lördagen bekräftade Ulrica Messing att hon inte vill bli socialdemokraternas partiledare. Därmed återstår Mona Sahlin som enda återstående kandidaten.

Wanja Lundby-Wedin berättade varför hon tror att flera LO-företrädare inte vill ha Mona Sahlin som partiledare. Enligt Lundby-Wedin är Sahlin en politiker som partiledaren har skickat fram för att ta tuffa diskussioner med LO.

– Hon var till exempel den som fick kontakta LO:s ledning och berätta om överenskommelsen med centerpartiet om sänkta ersättningsnivåer. Vare sig Göran Persson som finansminister eller Ingvar Karlsson som statsminister tog den diskussionen, det fick Mona Sahlin göra. Kanske är hon en person som väldigt ofta står upp för fattade beslut, säger Lundby-Wedin.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".