Torkan oroar många i Australien.

Australien plågas av svår torka

Delar av Australien plågas just nu av den värsta torkan i mannaminne. En del skyller på växthuseffekten och säger att landet hotas av en miljömässig katastrof. Andra tror att torkan beror på naturliga variationer.

Ekots korrespondent Nils Horner träffade en torkdrabbad lantbrukare i sydöstra Australien.

En flock kakaduor landar i en träddunge en bit bort, får betar fredligt på de böljande fälten, och bonden här låter en grupp på ett 30-tal vilda känguruer hållas på sin mark också.

Men den här australiska sommaridyllen just nu är delvis skenbar.

– Folk är rädda. De är rädda för att klimatförändringar håller på att göra marken här obrukbar, för att deras livsstil håller på att försvinna, säger lantbrukaren Mac Wilson.

Strypgrepp i över fem år
Torkan har nu hållit sydöstra Australien i ett strypgrepp i över fem år. Fåren här har inte mycket att sätta tänderna i, gräset är dött, gråaktigt.

– Förr kunde vi lita på att vi varje år hade vår och höst. Nu har vi varken eller. Detta är nytt, och det är skrämmande, säger Mac Wilson.

Australiska hjälpgrupper talar om depressioner och självmord bland lantbrukare som balanserar på ruinens brant på grund av torkan.

Det ovanliga klimatet får många att utpeka människors utsläpp som orsak till torkan. Men det är inte bara fel, utan också farligt, säger Andy Pitman, en ledande klimatforskare i Sydney.

– Långa torkperioder har förekommit tidigare i Australien. Så torkan kan inte med säkerhet tillskrivas växthuseffekten. Men det kan däremot de förhöjda temperaturerna, säger han.

Så Andy Pitmans slutsats är att vi snarast måste begränsa utsläppen. Pitman förespråkar mer vind-, sol- och kärnkraft för att minska de skadliga utsläppen.

Regeringen hjälper drabbade
Australiens regering försöker nu hjälpa drabbade bönder, bland annat med ekonomiska bidrag. Mac Wilson är en av dem som försöker bryta isoleringen och depressionen hos sina kolleger.

– Det hjälper att vi talar med  varandra, att vi inser att man inte är en dålig lantbrukare för att man drabbas på det här viset, säger han.

Nils Horner, Canberra
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".