Nicolas Sarkozy.

Sarkozy utsedd till presidentkandidat

I Frankrike utsågs på söndagen inrikesminister Nicolas Sarkozy officiellt till presidentkandidat för det regerande högerpartiet UMP.

Även om det var mycket väntat, eftersom Sarkozy var det enda namnet att rösta på, så var röstsiffrorna höga och Nicolas Sarkozy höll ett känsloladdat tal i över en timme till de nästan 100 000 partimedlemmarna, som närvarade.

– I hela mitt liv har jag drömt om att få tjäna mitt land, ni har i dag förverkligat en första etapp, sade Nicolas Sarkozy och lovade att göra sitt yttersta för att högern ska vinna.

Svår väg
17 år gammal höll han ett uppmärksammat tal i Nice. Ungefär 35 år senare kom belöningen. Det har inte varit någon lätt bana.

Frankrikes nuvarande president Chirac har gjort allt för att minera Sarkozys väg uppåt och många av regeringskollegerna har ställt sig på presidentens sida. Men på söndagen var det till slut bara premiärminister de Villepin, som saknades bland talarna för Sarkozy.

Franska kommentatorer menar att det är nu kampen börjar, att slå socialisternas kandidat Ségolène Royal.

Jämnt lopp
Enligt mätning efter mätning är loppet mycket, mycket jämnt mellan de två jämnåriga, bildsköna och skickliga mediehanterarna Sarkozy och Royal.

Nicolas Sarkozy är ungersk invandrare, skilsmässobarn, själv flerbarnsfar, advokat men utan diplom från de gängse elitskolorna, borgmästare redan vid 28 år i den fashionabla Paris förorten Neuilly och har varit både ekonomi - och inrikesminister.

Energisk, lyhörd och skicklig, säger en närstående, medan en enkät på söndagen visar att 51 proecnt av de tillfrågade finner Sarkozy oroande. 

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".