Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sida begär att biståndspengar redovisas

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 06.00

Efter Ekots rapportering om oklarheter kring ett biståndsprojekt i Kongo-Kinshasa där Sverige satsat 22 miljoner kronor har den svenska biståndsmyndigheten Sida i ett brev i till Sydafrikas regering begärt en fullständig redovisning av hur pengarna har använts.

På Sida vill man också ha en oberoende granskning av hela projektet, som styrts från Sydafrika.

Sida:s brev med begäran om en snabb och fullständig redovisning av de svenska biståndspengarna skickades i väg i fredags. Redovisningen skulle ha varit inlämnad redan i oktober 2005. Men ingen på Sida har brytt sig om den förrän Ekot i nu i november, ett år senare, började fråga efter den.

Sida har, efter Ekots rapportering, beklagat att man har brustit i hanteringen av ärendet.

Nyckelroll i projektet
Brevet från Sida till Sydafrika är adresserat direkt till Sydafrikas minister för offentlig förvaltning, Geraldine Frazer Moloketi. Hon och hennes ministerium har haft en nyckelroll i biståndsprojektet, och tycker själva att det har varit lyckat.

Projektet gick ut på att försöka räkna antalet offentliganställda i provinsen Kinshasa i Kongo-Kinshasa, ett av världens mest korrumperade länder.

I flera dokument framgår det att också två svenska ministrar i den förra socialdemokratiska regeringen, Laila Freivalds och Carin Jämtin, hade ett betydande inflytande när projektet kom till och det beslöts att Sverige skulle medverka med 22 miljoner kronor.

Bristfällig kalkyl
Biståndsprojektets bristfälliga och summariska kostnadskalkyl var på totalt 14 rader och innehöll bland annat en helt opreciserad utgift på 15 miljoner kronor för något som kallades ”externa konsultkostnader”.

I dag finns det flera olika, delvis motstridiga besked om hur de svenska biståndspengarna till slut egentligen kom att användas.

Oklart om mutor förekommit
Det är oklart hur upphandlingarna gjordes och om de har skett i konkurrens enligt internationella regler som Sida från början krävde. Det är också oklart om det har förekommit mutor i projektet, något som Sida säger absolut nej till.

En påstådd utgift på 2,7 miljoner kronor har till exempel hittills bara kort kallats ”formgivning av identitetskort”.

I brevet till den sydafrikanska ministern säger Sida nu också att man snarast möjligt, med tanke på, som det heter, ”ärendets brådskande natur”, vill ha ett besked om när en revisionsrapport för projektet kan levereras.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".