Hård spansk debatt om kampen mot ETA

I Spanien var det på måndagskvällen en hård debatt i parlamentet om kampen mot terrorgruppen ETA. I och med ETA:s attentatet på Madrids flygplats den 30 december har regeringen avbrutit fredssamtalen, och  frågan är vad som ska hända nu. Debatten visade att de två stora partierna i Madrid står långt i från varandra.

– Alla spanjorer kunde höra mig säga den 29 december, bara 24 timmar före attentatet, att allt nu var bättre än för fem år sedan, sa premiärminister Zapatero till parlamentet, när han inledde sitt halvtimmes långa tal.

– Det inte är vanligt att politiker erkänner att de har gjort fel, fortsatte han.

Sträckte ut en hand
Socialistledaren Zapatero sa gång på gång under debatten att jo, det var ett misstag. Han hade haft för stora förhoppningar på fredssamtal och jo, han ville erkänna det inför hela det spanska folket.

Premiärministern sträckte därefter ut handen till oppositionen för att enas i kampen mot terrorismen.

Men högerledaren Mariano Rajoy, som hela tiden förkastat en dialog med ETA, avvisade kategoriskt propåerna och ifrågasatte Zapateros kapacitet.

– Vad är er analys värd? Er kunskap om läget? Var är varsamheten? dundrade Rajoy.

Han bad om konkreta förslag om hur antiterroristkampen mot ETA ska drivas. Men Zapatero svarade att han först ville höra att Rajoy har en vilja till samarbeta.

Infekterat läge
Läget är mycket infekterat och det torde vara unikt att toppolitikerna i ett land med en terrorism som dödar, inte står enade.

Högern vill knipa poäng för att få bort socialisten Zapatero, som i sin tur missbedömt otåligheten hos ETA och kanske försökt förhala fredsdialogen för att kunna visa upp framsteg mer nära valet om drygt ett år.

Dessutom är klyftan stor mellan Madrid och Baskien. Nationalister styr den rika regionen. De är moderata och fredliga, men målet är ett friare Baskien. Och de har att hålla tillbaka de radikala och våldsinriktade kraven. 

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".