Oberoende granskning av motorvägsras

Vägverket har nu tillsatt den oberoende granskare som ska undersöka raset på E6:an norr om Uddevalla strax före jul. En av Sveriges mest välkända geotekniker, Jan Hartlén, ska under ett halvår försöka ta reda på orsakerna till raset och om det funnits brister bakom bygget.

– Vi vet ju inte så mycket, det spekuleras mycket, men det pågår ett antal utredningar. Jag är väldigt angelägen om att vi ska få en så allsidig belysning som möjligt eftersom sådana här händelser givetvis är någonting som vi på alla sätt ska försöka undvika framöver, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Kan det ha funnits brister i ert sätt att planera?

– Jag har inga indikationer på det. Men jag tycker att det som hände är tillräckligt allvarligt för att vi ska göra allt som står i vår makt för att försöka reda ut vad som egentligen hände.

Jan Hartlén, som tidigare bland annat varit chef för SGI, Sveriges geotekniska institut, ska under sex månader gå på djupet kring vad som egentligen låg bakom rasolyckan på E6:an. Bland annat ska han undersöka om det var vägbygget i sig som var den utlösande orsaken.

Vägen är byggd på lera som av någon anledning började glida. Men det är idag inte heller klart var raset började.

”Vi har ingenting att dölja”
Samtidigt har det efter olyckan varit många frågor om ansvaret och eventuella brister i planeringen. Vägverket vill därför också ha svar på om det brustit någonstans i planeringsprocessen, och om det behövs några förändringar i rutinerna inför framtiden. Den delen får utredaren nio månader på sig att försöka besvara.

Och Vägverket har alltså valt en oberonde granskare.

– Vi har ingenting att dölja men tycker det är viktigt att arbetet leds av någon som inte har några bindningar till oss och kan stå helt fri att söka de sanningar som finns, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Vilka förhoppningar har du om att få fram svar ?

– Jag hoppas att den här utredningen tillsammans med övrigt utredningsarbete som görs kommer att ge en god bild som gör att vi förhoppningsvis kan undvika att den här typen av händelser sker framöver.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".