Misstänkt flygkapare kvar i häkte

Den 29-årige man som misstänks för förberedelse till flygplanskapning, får stanna kvar i häktet. På fredagen avslog Svea Hovrätt hans begäran om att bli frisläppt, utan motivering. Något som mannens advokat, Nils Uggla, beklagar.
Den 29-årige mannen ska förhöras igen i början av nästa vecka. På fredagen kom Västerås flygplats egen rapport om händelseförloppet när 29-åringen greps sent förra torsdagen. Rapporten innehåller inga nyheter men en del detaljer. Som att mannens handbagage bestod av två stora plastkassar, och att vapnet låg i botten av necessären, under diverse burkar och andra saker. Flygplatsens säkerhetsansvariga skriver att den gripne ingick i ett sällskap på 12 passagerare som väldigt sent skulle gå ombord på det redan försenade planet. De övriga passagerarna har förnekat att de känner mannen. Men säkerhetskontrollens slutsats just då ledde i alla fall till att de blev förhörda och kraftigt fördröjda. Både Justitieombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen har fått in anmälningar om polisens behandling av de muslimer som förhördes i samband med gripandet av den misstänkte kaparen. JO har överlämnat sin anmälan till åklagarmyndigheten i Västerås, eftersom det också redan finns en polisanmälan mot ingripandet. Åklagare Bengt Kulin i Västerås har ännu inte avgjort om han ska inleda förundersökning i det ärendet.
Annika Digréus

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".