1 av 2
Golanhöjderna.
2 av 2
Klicka för större bild!

Hemliga samtal mellan Israel och Syrien

Syrien och Israel har fört hemliga samtal och nått en principöverenskommelse för fred. Det rapporterar på tisdagen den israeliska tidningen Haaretz. Det uppges finnas en plan för hur Israel ska återlämna det ockuperade Golanområdet till Syrien.

I de hemliga möten som ska ha pågått under två år, lyckades israeler och syrier enas om en plan för hur Israel ska återlämna det ockuperade Golanområdet till Syrien och dra sig tillbaka till 1967 års gränser.

I utbyte skulle Syrien avbryta sitt stöd för Hizbollah och Hamas och även distansera sig från Iran.

”Olmert var informerad”
Det är tidningen Haaretz stjärnreporter Akiva Eldar som gör avslöjandet. Han skriver att såväl Ariel Sharon som Ehud Olmert var informerade om samtalen även om Israel inte deltog på officiell nivå.

Premiärminister Olmerts kansli förnekar kännedom om överläggningarna. Men den israeliske toppdiplomat som deltog i samtalen bekräftar att de ägt rum, men att han inte var någon officiell representant för Israel.

Från Syrien, däremot, ska både vicepresident Farouk Ash Shara och utrikesminister Walid Muallem ha varit inblandade.

Avbröts i somras
Enligt Haaretz var det Syriens krav på att överläggningarna med Israel skulle föras upp på officiell politisk nivå, som gjorde att de avbröts i somras.

Men de ska ha pågått också mitt under brinnande krig i Libanon. Haaretz har flera gånger tidigare antytt att det USA satt stopp för kontakter mellan Syrien och Israel.

Enligt Haaretz, träffades israeler och syrier först i Turkiet, senare i någon europeisk huvudstad, oklart vilken, tillsammans med en europeisk medlare vars namn inte avslöjas.

Detaljerad fredsplan
Fredsplanen man mejslat fram är detaljerad med avmilitariserade zoner på båda sidor gränsen, ett parkområde på Golan som kontrolleras av Syrien, men där israeler har fri tillgång. Israel skulle enligt rapporten, behålla kontrollen över vattnet i Genesarets sjö och Jordanfloden.

Bland de många kommentarer som trillat in på Haaretz hemsida finns bland annat utrop som: ”Det här är för bra för att vara sant”, ”se till att få det gjort”, ”sätt igång”, ”låt inte USA stoppa detta”, skriver några av tidningens läsare.

Men där finns också pessimistiska kommentarer som: ”och parken kommer att döpas till Katyusha-parken som en gest av välvilja mot terroristerna” eller ”mer vansinne från en värdelös regering”, ”varning för Akiva Eldar”, ”det här kommer aldrig att funka, idioter”.

Detta är några av kommentarerna på Haaretz hemsida till avslöjandet på tisdagen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".