Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Georgien accepterar ryska soldater

Publicerat fredag 6 september 2002 kl 16.45
Efter hårda påtryckningar från Ryssland har Georgien gått med på att låta ryska trupper leta efter tjetjenska rebeller inne på georgiskt territorium. Uppgörelsen som förhandlades fram på fredagen kan innebära att det spända läget mellan de före detta sovjetrepublikerna nu kan normaliseras.
Inrikesministrarna för Ryssland och Georgien möttes på fredagen neutral plan, och enligt vad den ryska sidan säger har man enats om att nu gemensamt försöka leta upp de tjetjenska gerillasoldater som finns på den georgiska sidan om gränsen till Tjetjenien och därmed Ryssland. Georgiens regering bekräftar de här uppgifterna för nyhetsbyrån AFP. Georgisk helomvändning Det är fortfarande väldigt knapphändigt med detaljer, framförallt om omfattningen, huruvida det handlar om en handfull ryska soldater som ska få gå över gränsen eller större truppstyrkor. Principiellt innebär det i varje fall en helomvändning från den georgiska sidan som tidigare helt avvisat liknande förslag och som sagt att de egna trupperna kan klara uppgiften. Hela den här frågan har mycket allvarligt försämrat relationerna mellan de två staterna, de senaste månaderna har det mest varit anklagelser som flugit genom luften. Ryssland anklagar Georgien för att se mellan fingrarna på vad man menar är tjetjenska gerillabaser inne på georgiskt territorium, därifrån sägs de göra räder in i Tjetjenien. Georgien säger att Ryssland överdriver problemet och i den mån det finns är det Ryssland som skapat problem för Georgien genom sitt anfall i Tjetjenien. USA stöttat Ryssland har gått så långt som att hota att gå in med egna trupper - utan Georgiens tillåtelse - för att rensa gränsområdena. Ryssland har redan av allt att döma genomfört flyganfall in över gränsen. Den ryska retoriken har trappats upp så kraftigt att till och med USA känt sig tvingat att gå in och deklarera sin lojalitiet mot Georgien. Nu ska alltså Ryssland delvis ha fått igenom sina krav, deras trupper ska få delta i sökande efter tjetjener men de är bara georgierna som ska få gripa eventuella rebeller. Men uppgifterna om avtalet var alltså på fredagen ännu så länge mycket osäkra. Det är en öppen fråga om det kommer att fungera, och om förhållandet mellan Ryssland och Georgien verkligen kommer att föbättras.
Sten Sjöström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".