Åtal mot fotbollssupportrar

Tolv fotbollssupportrar åtalades vid Göteborgs tingsrätt på fredagen för att ha misshandlat en grupp hammarbyfans i augusti förra året. Samtliga är misstänkta för grov misshandel. Enligt chefsåklagare Thomas Wennerstrand har alla agerat i samförstånd.
– Vi pratar om de supportrar som jag skulle vilja benämna som en firma, lånad alltså direkt i från England, som förutom sitt fotbollsintresse har för avsikt att bråka med andra motsvarande firmor hos andra klubbar, säger Thomas Wennerstrand. De kallas alltså ”firmor”, huliganernas gäng, och det var just en sån slags firma som i augusti förra året attackerade sex hammarbyfans i Göteborg före den allsvenska fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Hammarby. De var fler, men tolv av göteborgarna åtalades på fredagen, och även om chefsåklagare Thomas Wennerstrand inte kan bevisa att alla tolv har utövat våld, åtalas de för att ha agerat i samförstånd. Flera av offren hamnade på sjukhus efter misshandeln och en 23-åring fick mycket allvarliga skador i huvudet efter slag med järnrör. Det har varit en lång och svår utredning, där alla tolv åtalade förnekar brott, och det har förekommit hot mot de som mot förmodan har velat tala med polisen. Utredningen av misshandeln är den hittills största i Sverige som rör fotbollshuliganism, enligt chefsåklagare Thomas Wennerstrand. – Vi har hört 99 personer. Flera av dem är hörda flera gånger så det har varit en ganska stor och omfattande utredning, förundersökningsprotokollet går över 1 800 sidor, säger Thomas Wennerstrand.
Malin Leissner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".