Teatrar får sänkt moms och sänkta anslag

Förhoppningarna inom teatervärlden om att få både sänkt moms och bibehållna anslag har grusats. Socialdemokraterna i riksdagens kulturutskott försökte på tisdagen riva upp regeringens beslut men den borgerliga majoriteten röstade nej.

– En sak som man har gjort så mycket politik av skulle man väl också låta bli verklighet när man sitter i regeringsställning. Så tycks det vara, man pratar väldigt mycket när det gäller kultur, men när man kommer i beslutsställning blir det inte så mycket kvar, säger socialdemokraternas Margareta Israelsson, som är besviken.

Det handlar om cirka 55 miljoner kronor som bland annat Stockholms stadsteater och Göteborgsoperan nu inte får ta del av.

Hade räknat med pengarna
Teatrarna hade räknat med pengarna eftersom en dom i regeringsrätten förra året hade gett dem att dra av momsen.

Men strax före jul kom en ovälkommen överraskning. Regeringen beslutade då att sänka anslagen till teatrarna med lika mycket som de nya momsreglerna innebar ett plus.

Också många borgerliga riksdagsledamöter protesterade, men att gå så långt som att tillsammans med de politiska motståndarna gå emot regeringen i riksdagen gör de alltså inte.

Samtal med regeringen
Folkpartiets Cecilia Wikström, som är vice ordförande i riksdagens kulturutskott, säger att hon tycker att det socialdemokratiska initiativet var populistisk plakatpolitik och att hon i stället ska samtala med regeringen.

– Jag ska givetvis följa den här utvecklingen och intensifiera mina diskussioner med regeringen och kulturdepartementet o det. Det är ett seriöst sätt att arbeta, säger hon.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".