Nederlag i basket-VM skakar USA

Det var stor besvikelse i USA när det amerikanska basketlaget natten till fredagen förlorade mot Jugoslavien, vilket innebär att det inte blir några medaljer för USA – vare sig guld, silver eller brons.
”Vi svek vårt land på hemmaplan”, sade en av spelarna efter matchen. ”Det är oerhört pinsamt, jag är mycket besviken”. Fredagsnattens förlust var den andra i rad, på onsdagen förlorade USA mot Argentina och det är första gången på 10 år som USA inte går segrande ur basket-VM. Basket är den enda globala sportgren där USA har dominerat i 100 år. Kommentatorer här talar om slutet på USAs dominans, början på en ny världsordning. ”Det var oundvikligt, fullkomligt förutsägbart, men det kom ändå som en bedövande chock”, skriver Michael Wilbon i Washington Post. Och en av förklaringarna, skriver han, är USAs arrogans. ”Vi inbillar oss att vi kan skicka en grupp amerikanska all-star-spelare som knappt tränat tillsammans och inte känner till internationella regler, och att de ska kunna slå lag som spelat tillsammans i sex eller åtta år.” I 40 år har basketspelare över hela världen avgudat NBA-spelare, tagit efter dem och försökt överträffa dem. Den logiska följden var att denna dyrkan en vacker dag skulle leda till seger för ett annat lag. Det chockerande är att det hände två gånger i rad.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".