Ny, tysk ABB-vd har ny strategi

I Västerås i dag blev många ABB-anställda oroliga efter vd-n Jörgen Centermans överraskande avgång i går. ”Det var oroligt redan innan, nu vet man inte om ABB finns om fem år”, säger Eva till SR Västmanland.
Jörgen Centerman efteräds av bolagets styrelseordförande, tysken Jürgen Dormann, som lovat att snabba på förändringsarbetet. De senaste åren har slitningar och intressekonflikter i ABB-ledningen varit vanliga. Kritik för dubbla stolar Jürgen Dormann tror att orsaken går att finna i företagskulturen, men att problemen nu är över. Att Jürgen Dormann kommer att vara både styrelseordförande och vd i ABB har idag kritiserats av bland andra Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster. En som helt vill skilja de både rollerna åt är tredje AP-fondens vd Tomas Nicolin, han vill inte att en vd ska få sitta i syrelsen alls utan att den bara ska bestå av externa ledamöter. Snabba utförsäljningar väntar Tyske industrimannen Jürgen Dorman talade om ”nytt blod” i samband med att han i går tog över som vd för ABB. Hans företrädare Jörgen Centerman lämnade posten efter 26 år i bolaget och knappt två år som vd. Till skillnad från honom är Dormann ingen långvägare inom koncernen. Han kom till ABB först i slutet på 90-talet. Dormann budskap är nu att lönsamheten ska förbättras och skulderna minskas, detta bland annat genom att snabba på utförsäljningar av verksamheter som inte passar in. Jürgen Dorman kommer att fungera både som ordförande och vd i bolaget och säger till Ekot att det ska ses som en långsiktig lösning. Jörgen Centermans pekade igår ut Dorman som orsaken till att han lämnar ABB, men Dorman menar att hans kritik mot förre vd:n varit en normal del i styrelsens arbete. Bara en svensk kvar Centermans avgång innebär att antalet svenskar i styrelsen är nere i en: Jacob Wallenberg, som företräder storägaren Investor. Sedan Jürgen Dorman kom in i styrelsen för två år sedan har både Göran Lindahl och Percy Barnevik lämnat ABB-ledningen. Jürgen Dorman sägert till Ekot att den svenska ledarstil ABB tidigare omtalades för, har minskat i betydelse alltmer de senaste åren.
Johan Prane och Magnus Thorén, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".