Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Boendebrist tvingar kommuner prioritera

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 16.45

98-åriga Ida Sällström i Arvidsjaur har fått nej av kommunen på sin önskan att få flytta till ett äldreboende. Ida, som har ont i ryggen och knäna och har svårt att stå och gå, är inte tillräckligt sjuk, enligt omsorgsnämnden i Storuman, och Ida tycker det är fel.

– De säger att åldern inte har någon betydelse. Skulle jag vara 150 år, så har det ingen betydelse. Det kan ju inte vara riktigt, säger Ida Sällström.

Anledningen till att allt fler äldre tvingas bo kvar hemma är att det, trots många politikerlöften, fortfarande råder brist på platser på äldreboenden i Sverige idag.

Hårdprioriteringar
Därför tvingas kommunerna att hårdprioritera bland de äldre och bedöma vem som behöver en plats bäst och det är inte alltid den som är äldst

Många politiker har länge framhållit att det allra bästa för de gamla är att bo kvar hemma så länge det går.

Men när det visat sig att allt fler gamla far illa i hemmet har politikerna bytt fot, säger Mats Thorslund, forskningsledare vid Äldrecentrum i Stockholm.

”Partierna överbjöd varandra”
– Detta är en ny insikt som våra politiker har drabbats av, i synnerhet i den senaste valrörelsen. Då överbjöd ju partierna varandra med att lova fler särkskilda boenden. Hittills har vi ju inte sett något av det ännu, säger han.

Tycker du att man prioriterar rätt?

– Totalt sett i samhället tycker jag att man prioriterar fel, det vill säga man har inte kunnat bygga ut äldreomsorgen i Sverige i takt med att vi har fått fler äldre i befolkningen. Vi har formulerade mål med äldreomsorgen inklusive lagar från 1980-talet.

Hur bör samhället agera i dag nu när vi har många mycket skröpliga äldre som bor kvar hemma?

– Ska vi behålla den svenska modellen som innebär att vi har ett gemensamt och offentligt finansierat ansvar för äldreomsorgen måste vi prioritera de offentliga resurserna på ett annat sätt. Min bedömning är att äldreomsorgen under ett antal år försökt prioritera och effektivisera men går delvis på fälgarna nu. Vi måste få fler platser i särskilt boende och vi måste förstärka hemhjälpen, säger Mats Thorslund.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".