Minst 60 studenter dog när två minibussar exploderade utanför ett universitet.

34 000 dödades i Irak förra året

Siffran på antalet irakier som dödades år 2006, är tre gånger högre än Iraks officiella uppgifter. Det uppger FN i en ny rapport som hävdar att över 34 000 människor dödades i Irak i fjol. Och på tisdagen, dagen efter ytterligare en hängningsskandal, har Bagdad utsatts för en serie blodiga bombattacker.

34 452. Det är FN:s bistra siffra över antalet människor som dödades under förra året i Irak. 94 personer om dagen.

Den irakiska regeringen har tidigare kallat FN:s siffror överdrivna, men FN konstaterar att Iraks polis och säkerhetstjänst inte förmår skydda medborgarna och att polisen i flera fall har infiltrerats av religiösa miliser.

Blodig dag i Bagdad
Samtidigt som nyheten presenterades, upplevde Bagdad en av sina blodigaste dagar på flera veckor.

I en dubbelexplosion dödades minst 60 studenter när två minibussar, preparerade med sprängladdningar, exploderade utanför Mustansiriyah Universitetet i Bagdad.

Ungefär 45 minuter senare, genomfördes en massaker på en utomhusmarknad där tre män öppnade eld och pepprade kunder och försäljare med automatvapen. Minst 10 personer dödades. Gärningsmännen lyckades fly.

Utanför en moské, dödades minst 15 människor när en vägbomb och en motorcykel exploderade.

Gårdagens avrättningar
Det är oklart om dagens dödande har något samband med gårdagens avrättningar. Det faktum att Saddam Husseins halvbror Barzan al Tikriti miste huvudet under hängningen, har spätt på många sunnimuslimers misstänksamhet med den shialedda regeringen. Och ska man gå efter tidigare mönster, var dagens attacker främst riktade mot shia-muslimer. De flesta bombdåd anses begås av sunnimuslimska extremister medan shiamuslimsk milis anklagas för att organisera dödspatrullerna.

USA:s nya Iraktaktik, där Bagdad ska säkras kvarter för kvarter, håller just på att iscensättas. Men militära ledare varnar att det kan ta flera månader innan något resultat kan uppvisas.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".