F-kassan minskar efter lägre anslag

Försäkringskassan ska minska antalet anställda med cirka 1 400 personer under året. Ungefär hälften är uppsägningar och resten pensionsavgångar och frivillig avgång. Orsaken är neddragningar i regeringens budget.

– Vi måste anpassa vår organisation till den budget vi har och vi har i år 500 miljoner mindre än vad vi hade förra året, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg.

Nästan var tionde tjänst inom Försäkringskassan ska bort. Det innebär att 1 400 personer totalt blir av med jobben till följd av minskade budgetanslag från regeringen.

Effektiviserar verksamheten
Försäkringskassan ska samtidigt som den gör den här stora nedskärningen av personal effektivisera verksamheten och förbättra servicen på sina kontor.

– Vi ska göra allt för att medborgarna ska få en fortsatt bra och snabb service och en rättssäker hantering. Men det är klart när det försvinner 1 400 personer så kan det dessvärre visa sig för de försäkrade, säger Curt Malmborg.

Hur ska ni kunna förbättra servicen och handläggningstiden om ni säger upp så många anställda?

– Det är onekligen ett problem på kort sikt och det vore ju fånigt av mig att ge några garantier för att detta ska ske obemärkt för de försäkrade.

ST oroligt för ökade krav
På fackförbundet ST, som ska hjälpa dem som kommer att sägas upp från Försäkringskassan, är man orolig för hur kassorna nu ska klara kraven i sitt försäkringsuppdrag.

Samtidigt är man orolig för att allt fler av de anställda nu tvingas att gå i förtidspension och tycker att regeringens beslut är motstridigt.

– Det är ju också lite knepigt för samtidigt har vi en regering som talar om att vi ska jobba längre och mer och att fler ska komma i arbete. På det här sättet där man själv är arbetsgivare och ytterst ansvarig för personalen ser man i stället till att hundratals människor kommer att gå ut i förtida pension, säger Anette Carnehede, förbundsordförande på fackförbundet ST.

Behöver nyanställa
Samtidigt som Försäkringskassan nu säger upp ett stort antal anställda säger generaldirektör Curt Malmborg att det inom en snar framtid kommer finnas behov av nyanställningar av personal med hög kompetens, framförallt för att klara av allt fler förtidspensioneringar

– Under de kommande åren kommer vi att behöva  rekrytera personal, säger han.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".