Tidigare FN-chef i Irak åtalas för mutbrott

Mannen som var högste chef för FN:s olja-mot-mat-program i Irak, Benon Sevan, åtalades på tisdagen i en federal domstol i New York för mutbrott och bedrägligt förfarande. Han åtalas tillsammans med en svåger till den förre FN-chefen Boutros Boutros-Ghali.

Att högsta chefen för FN-programmet som skulle förse humanitär hjälp till Irak själv är inblandad visar hur omfattande korruptionen var och hur korruptionen undergrävde hela operationen, sa åklagaren Michael Garcia.

Benon Sevan är den enda FN-funktionär som åtalas i samband med olja-mot-mat-programmet. Sevan har tidigare förnekat anklagelserna och hävdar att han blivit syndabock.

Benon Sevan är en cypriotisk diplomat med lång och gedigen FN-karriär bakom sig. Nu anklagas han för att ha tagit emot 160 000 dollar av den irakiska regimen som då leddes av Saddam Hussein. Åklagaren har begärt båda männen häktade.

Olja-mot-mat-programmet för Irak löpte mellan 1992 och 1996. Inom programmets ramar fick Irak sälja olja trots att landet var utsatt för FN-sanktioner. Men oljeinkomsterna skulle gå till att köpa mat och andra förnödenheter för att mildra sanktionernas effekter för vanliga irakier.

Över 2 300 företag har undersökts och flera regeringar har anklagats för att ha missbrukat programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".