Almi: Företagens lånebehov ökar

Det var inte bara hushållen som var stora låntagare 2006. Förra året lånade bankerna ut rekordstora belopp även till företagen, och särskilt sista kvartalet var utlåningen hög. Det visar en rapport från Almi Företagspartner, som presenteras senare på onsdagen.

– Den undersökning vi har gjort visar att man gör en bedömning att räntan fortsätter att öka under 2007 samtidigt som den utlåning som successivt ökade förra året kommer att fortsätta öka även under 2007, säger Göran Lundvall, vd för Almi.

– Det är framför allt nyinvesteringar som görs i småföretag i hela landet som kommer att stå för den största delen av ökningen, fortsätter han.

Då handlar det förstås om investeringar i någon form?

– Det handlar om investeringar i tillverknings- och verkstadsföretag.

Almi har frågat 150 bankkontorschefer runt om i landet om vad de tror om räntor och utlåning i år. Det visar sig att nästan alla tror på fortsatt stark konjunktur, mätt med mått som högre ränta från Riksbanken och ökad utlåning till företagen.

Ökade investeringar brukar också leda till fler jobb.

– När det är en god konjunktur och investeringarna ökar kommer så småningom också sysselsättningen att öka, och det har vi sett signaler på hos de företag vi arbetar med på Almi. Det tror jag kommer att ske till följd av de här investeringarna också, säger Göran Lundvall.

Så sysselsättningen kommer att fortsätta öka?

– Ja, bankerna bedömer i alla fall att utlåningen och investeringarna kommer att öka inom småföretagen, och det ser vi positivt på.

De 150 kontorscheferna tror även att regeringen drar sitt strå till konjunkturstacken.

--Bankerna gör bedömningen att de signaler som regeringen har skickat påverkar investeringsviljan positivt.

På vilket sätt?

– Det framgår inte av undersökningen. Man har svarat på frågan hur man tror att regeringsskiftet har påverkat investeringsviljan och där svarar bankerna att man tror det kommer att ha en positiv påverkan på efterfrågan, säger Göran Lundvall.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".