Dan Halutz.

Israels ÖB avgår efter misslyckat krig

Israels överbefälhavare, Dan Halutz, avgår till följd av kritiken mot hur Libanonkriget i somras hanterades. Halutz avgång är ett bakslag för Ehud Olmerts regering och har redan lett till krav på fler avgångar högre upp i regeringen.

Nyheten beskrivs i israesiska medier som en jordbävning och spekulationer om en eventuell dominoeffekt har inletts, där man frågar sig om även Ehud Olmert och Amir Peretz kommer att falla.

Flera Knessetmedlemmar, från både höger och vänster, har nu på morgonen krävt att premiärminister och försvarsministern avgår.

En man som intervjuades på gatan i Tel Aviv, sa att självklart måste Peretz avgå.

– Vi röstade på honom på grund av hans socialpolitik, inte för att han skulle börja fingra på militären som han inte förstår sig på, sa han.

Tappat i popularitet
Ehud Olmert, vars popularitetssiffror är nere på 14 procent, granskas nu dessutom för eventuella oegentligheter i samband med privatiseringen av Israels näst största bank, Bank Leumi, medan han var finansminister år 2005.

Missnöjet med Israels militär kom upp till ytan redan mitt under brinnande krig i somras.

Sedan dess har försvarets interna granskning riktat skarp kritik mot hur kriget sköttes och mot överbefälhavaren Dan Halutz.

Missbedömde kriget
Halutz säger att han nu tar sitt ansvar genom att avgå.

Kritiken mot ÖB handlar främst om att han inte förmådde planera för ett markkrig, utan inbillade sig att flyganfall mot Hizbollah skulle räcka.

Utredningarna kring kriget har också kunnat konstatera att soldaterna som skickades till Libanon var illa utrustade och att krigets mål var illa definierat.

Medan de målsättningar som hade uttalats om att befria de tillfångatagna israeliska soldaterna och förstöra Hizbollahs infrastruktur, slutade i ett flagrant misslyckande.

Frågan många israeler nu ställer sig är om det verkligen räcker med att ÖB lämnar sin post.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".