Teknikarbetsgivarna vill ha treårsavtal

Uppdaterad 15:00
Totalt sex procent i lönepåslag på tre år. Det är Teknikarbetsgivarnas motbud i avtalsförhandlingarna inom industrin.

Anders Navinger, är vd för arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Han säger att sex procent på tre år är vad svenska företag har råd med.

– Vi måste gå i takt med de viktigaste konkurrentländerna och vi måste hitta en nivå, som också de företag som jobbar med svaga resultat kan bära, säger Anders Narvinger.

Teknikföretagen menar att total sex procent på tre år är vad industriföretagen har råd att betala i löneökning.

De vill också få möjlighet till mer flexibel arbetstid, så att den kan anpassas mer till produktionen ute i företagen och möjlighet att göra avsteg från de centrala avtalen.

Facken hade krävt 3,9 procent i ett ettårigt avtal och dessutom en speciell låglönesatsning, så att de med lägst lön, runt 15 000 kronor, skulle få minst 1 400 kronor i månaden.

Någon låglönesatsning fanns det överhuvudtaget inte i arbetsgivarnas bud.

Facken inom industrin menar att budet är för lågt och en satsning på låga löner måste till, men de anser ändå att utgångsbudet från arbetsgivarna tyder på en förhandlingsvilja.

– Vi har tidigare fått vänja oss vid att de lägger nollbud, men nu har de ändå lagt siffror som ligger något högre. De har ändå lagt ett bud med siffror som är något högre. Det kan möjligen tyda på att man tycker att det är lite väl magstarkt att lägga ett nollbud, när man höjer vd-löner med tvåsiffriga tal, säger Mari-Ann Krantz, som är förbundsordförande för fackförbundet SIF.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".