Dags för revansch för Sahlin

Mona Sahlin får nu chansen till att få revansch. För mer än tio år sedan var hon partiets kronprinsessa. Det var hon och inte Göran Persson som skulle bli partiledare och statsminister då.

På hösten 1995 kom det första avslöjandet om Sahlins trassliga privatekonomi. Snart tvingades hon kliva av som partiledarkandidat.

– Jag må vara slarvig med mitt liv, men jag är baske mig inte slarvig med varse sig politiken eller mina ungars liv. Jag är baske mig ingen ohederlig person och jag är ingen fifflare, sa Mona Sahlin på en välbesökt presskonferens.

Inte bara Toblerone
Det har blivit en utbredd myt att Mona Sahlin tvingades avgå för att hon köpt en Toblerone på regeringskansliets kort, men affären startade med att medierna avslöjade att Mona Sahlin en lång rad gånger använt jobbets kort privat, bland annat för att ta ut kontanter och köpa kläder.

Hon såg det som förskott på lönen, sa hon. Något brott handlade det inte om, kom sedan en åklagare fram till, men då var det för sent.

Efter kortskandalen var bollen i rullning och nya avslöjanden kom slag i slag. Sahlins parkeringsböter gick till kronofogden och dagisräkningarna betalade hon gång på gång för sent.

Hon hade också svårt att förklara slarvet och varken hon eller partiet klarade krishanteringen.

Tre år senare, 1998, kom Mona Sahlin oväntat tillbaka som minister. Snart var det dags för nya avslöjanden. Under tiden som företagare hade hon fått 98 parkeringsböter.

Strax därefter får hon en betalningsanmärkning för obetald kvarskatt och hot om indrivning.

– Det är ett idiotiskt misstag och missförstånd från min sida. Vad ska jag säga mer, sa hon.

Så sent som år 2002 betalar hon tv-avgift och parkeringsböter först sedan kronofogden kopplats in. Hon har körförbud på bilen, fordonsskatten har inte betalats, men hon körde ändå.

– Jag skäms som en hund och tycker saker och ting är mycket pinsamma och jobbiga. Jag ska göra vad jag kan, sa Sahlin. 

Idag verkar det annorlunda. Journalisterna har, åtminstone hittills, inte hittat några större missar av Sahlin, men bilden av en slarva hänger kvar och används också av en del av hennes motståndare i partiet.

Högerstämpel
Det finns också andra orsaker till att en del i partiet helst velat slippa Mona Sahlin som partiledare. I partiets vänsterfalang och i delar av facket har hon sedan gammalt en högerstämpel.

Vissa minns fortfarande när Mona Sahlin var arbetsmarknadsminister 1990 och partiet föreslog strejkstopp och lönestopp, som retade upp många i facket.

Sahlin har också många gånger fört fram egna åsikter som irriterat många i partiet. Hon har bland annat stött tanken på en skatterabatt för den som köper tjänster som städning och tvätt, något som många i hennes eget parti kallar pigavdrag.

Hon har också kallat småföretagarna för hjältar och velat luckra upp arbetsrätten för småföretagen.

Valt reserven förr
Allt detta bidrar till att entusiasmen för Mona Sahlin som partiledare är begränsad i delar av partiet, för många är hon en reservkandidat.

Men hon kan trösta sig med att även Göran Persson var långt ifrån överst på partiets önskelista när han valdes.

Mona Sahlins starka sidor, förutom att hon är kvinna, är att hon är beredd att ta ansvaret för impopulära beslut och har en enorm politisk erfarenhet för sin ålder.

Hon är också skicklig på att tala begripligt.

Dessutom tror och hoppas många socialdemokrater att just hon ska bli svår för statsminister Fredrik Reinfeldt i debatterna.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se