Persson kritiserar mp:s språkrör

Miljöparti-språkröret Peter Eriksson jämförde på fredagen en kommande socialdemokratisk minoritetsregering med en statskupp. Något som givetvis får mothugg av Göran Persson.
Socialdemokraternas partiledare Göran Persson talade på lördagen bland annat i Malmö och valde att inte kritisera miljöpartiet, men säger så här om språkröret Peter Erikssons tal om statskupp: – Det är inte nyansernas mästare som uttrycker sig, om man säger så. Min förutsättning för att regera Sverige, att fortsätta med en socialdemokratisk regering, avgörs av valresultatet. Blir det för svagt är det självklart att jag avgår, eller också fälls jag av riksdagen. Det är en av parlamentarismens principer. Frågor om regeringssamarbete Göran Persson fick vid en pressträff frågor om regeringssamarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet. Han betonade att man inte i förväg inte får försätta sig i en position där alla möjliga regeringskombinationer efter valet redan är blockerade. Om vissa opinionsmätningar visar sig stämma får miljöpartiet en avgörande vågmästarroll efter valet och det kan innebära stora problem, menar Göran Persson. – Det ska deras väljare reflektera över, om de tycker att det är bra att deras företrädare redan nu säger att de tänker öppna upp för en annan regering än en socialdemokratisk. Samtidigt som miljöpartiet säger att de inte ska stötta moderaterna eller kristdemokraterna. Vad blir då kvar, annat än en stor parlamentarisk oreda? Avfärdar vänsterpartiet Göran Persson avfärdade återigen och mycket bestämt möjligheten för vänsterpartiet att ingå i en socialdemokratisk regering efter valet, men nämnde inte med ett ord hur han ser på möjligheten för miljöpartiet att ingå i en regering. Miljöpartiet har ju sagt att man tänker rösta emot varje regering som inte miljöpartiet ingår i. Frågan är då om statsminister Göran Persson nu kan tänka sig att leda en regering där miljöpartiet ingår. – Jag har inte spekulerat omkring detta, jag vill inte göra det heller. Men du utesluter Gudrun Schyman? – Det har jag redan gjort.
Jens Ericson, Ekot i Malmö

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".