Sista partiledardebatten för Persson

Tonen var emellanåt hård i årets första partiledardebatt i riksdagen. Socialdemokraternas partiledare Göran Persson kritiserade i sin sista partiledardebatt den borgerliga regeringens ekonomiska politik och fick svar av statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Mest åt dem som har minst är den socialdemokratiska devisen. Ni har vänt på politiken och talar om att nu ska de utsatta vara dem som bidrar för att de som redan har det gott ställt ska få det bättre ställt, sa Göran Persson.

– Det där var ju tal så som vi känner igen Göran Persson: kraftfullt, svavelosande och i allt väsentligt helt felaktigt, sa Fredrik Reinfeldt.

Debatt om sjukhus
I debatten kritiserade Göran Persson att den borgerliga regeringen ska göra det möjligt för landstingen att privatisera akutsjukhusen. Men kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund, försvarade det med att det ändå inte kommer bli några utförsäljningar och att behovet hur som helst ska styra vem som får vård.

Centerledaren Maud Olofsson talade sig varm för att en miljösatsning kan leda till fler jobb, medan miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand kritiserade regeringen för att bara prata om miljön och inte göra något.

Vänsterpartiets Lars Ohly saknade feminism i den borgerliga regeringen och folkpartiets Lars Leijonborg försvarade det nya pensionssystemet.

”Ett nytt kapitel”
Att det var Göran Perssons sista debatt ledde till många berömmande ord från partiledarkollegorna och efter debatten samlades journalisterna omkring honom.

– Man vänder blad. Man börjar ett nytt kapitel. Fortfarande är jag i den fasen i livet att jag nog känner att jag har väldigt mycket kvar att uträtta. Det är det nya jag koncentrerar mig på. Jag är glad att jag fick de här många åren som finansminister och statsminister. Jag fick vänta längre än många, många andra, med undantag av Tage Erlander, med att gå till talmannen med min avskedsansökan, sa Göran Persson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se