Tyskland vill väcka liv i EU:s författning

Tysklands förbundskansler Angela Merkel bad på onsdagen Europaparlamentet om stöd och förståelse i den svåra processen att försöka rädda EU:s författning. Flera ledamöter krävde en gemensam folkomröstning i alla medlemsländer.

- Låt folken tala, uppmanade den brittiske EU-skeptikern Nigel Farrage i debatten med förbundskansler Angela Merkel. Det var flera ledamöter som krävde att både Europaparlamentet och Europas medborgare ska tillfrågas om EU:s författning ska räddas.

Men förbundskansler Angela Merkel, EU:s nya ordförande, svarade att debatten om Europa ska ha en författning och hur den ska se ut, är över.  

Medlemsländerna avgör
Det blir inte en gemensam folkomröstning i alla EU-länder, avgjorde Merkel. Det är medlemsländerna som bestämmer vad som ska ske med EU:s konstitution, sa hon och därför är det de som avgör om medborgarna ska tillfrågas.

Merkel berättade att hon tänker ha förtroliga diskussioner med EU:s stats- och regeringschefer om författningen som legat på hyllan sen fransmän och holländare röstade nej 2005. Men Tysklands förbundskansler lovade att hålla europaparlamentarikerna informerade, och hon vädjade om stöd.

Irritation i parlamentet
Det finns en stark irritation i Europaparlamentet över att Angela Merkel säger nej till en offentlig debatt om hur EU:s författning ska räddas.

Men Merkel stod fast - hon verkar fast besluten att undvika en ny uppslitande debatt om EU:s författning och istället tänker hon försöka manövrera förbi alla blindskär genom att förhandla med EU:s regeringar.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se