Sahlin tackar ja till partiledarpost

Uppdaterad 21:00
Mona Sahlin har tackat ja till att bli partiledare för socialdemokraterna, erfar Ekot. Partiets valberedning väntas presentera henne som sin partiledarkandidat på torsdag eftermiddag.

Som väntat har Mona Sahlin sagt ja till att bli ny ordförande för socialdemokraterna, enligt uppgifter till Ekot. Valberedningen har frågat henne formellt och hon har också tackat ja.

Därmed talar det mesta för att hon officiellt presenteras som valberedningens kandidat på torsdag. Det enda som återstår är att ordförandena i de 26 partidistrikten ska ställa sig bakom valberedningens förslag.

Inga hinder kommer att resas
Ingen av de som Ekot talat med tror att de kommer resa några hinder för Sahlin, men inget är helt klart förrän efter mötet.

Det har varit en lång process för socialdemokraterna att hitta en efterträdare efter Göran Persson, som på valnatten deklarerade att någon annan får leda partiets oppositionsarbete.

– Jag kan inte och ska inte, efter ett långt regeringsinnehav, leda det arbetet, det ska någon annan göra, sade Göran Persson på valnatten.

Valberedning har sökt en efterträdare sedan i höstas, men partiets favoriter har en efter en tackat nej, Margot Wallström, Carin Jämtin och Ulrica Messing.

Utses i mars
Den nya partiledaren ska utses på partiets extrakongress i mitten av mars och Sahlin är alltså beredd att ta uppdraget. Hittills har hon varit partisekreterare, vice statsminister, arbetsmarknadsminister och miljö- och samhällsbyggnadsminister.

Ekot har sökt Sahlin för en kommentar, men inte lyckats nå henne.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se