Aboriginer får rätt till land

I Australien har myndigheterna slutit ett avtal med aboriginerna ättlingarna till landets urinvånare. Avtalet är en av de största markuppgörelserna hittills, för första gången får aboriginerna rätt att kontrollera och bruka land längs Australiens rika östkust.

Avtalet innebär ett stort lyft för aboriginernas självkänsla. Men mer än så, det betyder också att de får vara med och bestämma vad som ska hända på deras mark.

Det säger Warren Mundine, själv aborigin och ansvarig för den grupp som förhandlat med australiska myndigheter i elva år.

Ekonomisk nytta
Han säger att aboriginerna kommer att kunna dra ekonomisk nytta av avtalet, eftersom till exempel skogs- och gruvbolag kommer att behöva förhandla med dem innan exploatering kan ske.

Avtalet gäller Australiens rika östkust, området är 6 000 kvadratkilometer stort och omfattar exklusiva semesterorter och stränder såväl som världsarvsskyddade regnskogar. Aboriginer kommer nu att få lov att jaga sköldpaddor, känguruer och andra djur, men inte hotade arter. Även i framtiden kommer området att vara öppet för allmänheten.

Förbättrad situation
Warren Mundine säger att det nya markavtalet är ett tecken på att aboriginernas situation sakta håller på att förbättras efter många års diskriminering.

Men fortfarande härjas Australiens aboriginer av arbetslöshet, alkoholism och social utslagning. Tanya McEwen är en aborigin som trots allt ser hoppfullt på framtiden; hon håller nu på att lära sig sina förfäders språk, ett språk som, säger hon, stulits från henne.

”Med vårt eget språk kan vi känna självförtroende, vi kan vara stolta och behöver inte längre gå omkring med huvudet böjt”.

Nils Horner, Sydney
nils.horner@sr.se