Serbiskt val präglas av Kosovos framtid

På söndag är det val i Serbien och en av valets stora frågor handlar om provinsen Kosovo, vars framtid ligger i FN: s händer.

Med flaggor, militära utmärkelser i led marscherar partiledningen i på podiet. 25 000 jublar i den smockfulla inomhusarenan i Belgrad. ”Vi kommer aldrig att lämna i från oss Kosovo”, säger den förste talaren, innan en liten flicka klädd i röd folkdräkt kommer in på scenen.

Ultranationalister utnyttjar myter
Myten om Kosovo som den serbiska kulturens vagga odlas här till en religion av ultranationalisterna, radikalerna, som är det serbiska parlamentets största parti.

På söndag avgörs om det blir nationalister eller mer demokratiskt sinnade som styr Serbien, om det blir ett Serbien som närmar sig Europa, eller som fortsätter att avskärma sig.

Medlingsförslag
Oavsett, vinnarna får troligtvis som första uppgift att ta ställning till FN-medlaren Martti Ahtisaaris  förslag om Kosovos framtid. I sju år har FN kontrollerat och styrt den serbiska provinsen Kosovo.

Tusentals utländska soldater och poliser har hållit albaner och serber isär och de flesta bedömare tror att Ahtisaari strax efter valet kommer att föreslå att Kosovo bryts loss från Serbien.

Det är något som inget parti här i valrörelsen säger sig kunna acceptera, men det finns gradskillnader.

Olika uppfattning
Demokraterna talar hellre om ett närmande till EU och Europa, medan radikalerna talar om storserbiska drömmar.

I sporthallen i Belgrad bland före detta militärer, småbönder från landsbygden, anställda inom offentlig sektor som fått se sin lön eller pension ätas upp av inflationen, eller bland fördrivna kosovoserber; kort sagt bland de stora förlorarna, så är det få som vill erkänna att Kosovo är förlorat och att Europa är framtiden. ”Europa är USA: s knähund det var de som bombade oss, och dem behöver vi inte”

Kristian Åström, Belgrad
kristian.astrom@sr.se