Muslimska ledare i blåsväder i Australien

I Australien får en muslimsk ledare skarp kritik för uttalanden som tolkas som uppmaningar till terrorism.

Det är en radikal muslimsk predikant från Sydney, Sheikh Feiz Mohammed, som i en videoinspelning uppmuntrar muslimska barn att gå i döden för islam.

– Vi vill offra våra barn för jihad, säger han.

Han förlöjligar också judar och kallar dem för ”grisar som kommer att hamna i helvetet”.

Den australiskfödde Sheikh Feiz Mohammed leder en muslimsk ungdomsorganisation i Sydney. Filmen är till salu både i Australien och i andra länder.

Stor nyhet i landet
Delar av filmen visades i en brittisk tv-dokumentär i veckan. I Australien, där relationerna mellan den muslimska minoriteten och övriga samhället ofta varit spända, är Sheikh Mohammeds uttalanden huvudnyheten i dagens medier.

Oppositionsledaren Kevin Rudd sa i australisk tv att Sheikh Muhammed, som just nu vistas utomlands, inte bör återvända till Australien, och att hans uttalanden utgör en uppmaning till terrorism.

Australisk polis säger att man nu ska utreda om filmen bryter mot landets strikta antiterrorlagar.

Ännu en ledare i blåsväder
Det här är bara den senaste kontroversen kring muslimska ledare i Australien. I förra veckan var en av huvudnyheterna i landets medier att Australiens högste muslimske ledare, Sheikh al-Hilali, i en intervju med egyptisk tv sagt att vita australier är lögnhalsar.

Tidigare har han väckt ilska när han kritiserat vita australiska kvinnors klädsstil och sagt att den inbjuder till våldtäkt. Ledande politiker har föreslagit att den egyptiskfödde al-Hilali utvisas från Australien, trots att han är medborgare sedan flera år.

Men det finns också muslimska ledare i Australien som tar avstånd från de senaste kontroversiella uttalandena, samtidigt som de anklagar australiska medier för att försöka piska upp antimuslimska känslor.

Nils Horner, Sydney
nils.horner@sr.se