FN: Hjälpen i Darfur på väg att kollapsa

Alla hjälpinsatser i Darfur i västra Sudan är nära en kollaps på grund av fortsatta oroligheter. Det är det samlade nödropet från 14 FN-organisationer, som gemensamt håller fler än tre miljoner människor vid liv just nu.

Nu brister snart den sista försvarslinjen, och efter det så finns det ingen återvändo och inget hopp för miljoner människor i Darfur. Detta rop om hjälp kommer från 14 FN-organisationer, som alla är verksamma i Darfur, och som hittills varit de enda att hålla 2,5 miljoner flyktingar vid liv och mer än 1 miljon andra drabbade i Darfur.

Alla byar är brända, plundrade och bombade. Boskapen är borta. Jorden förtorkad. Och våldet bara fortsätter, främst mot kvinnor, där våldtäkterna inte ser ut att minska. Våra egna baser anfalls och konvojer plundras - vi har också blivit måltavlor, skriver hjälporganisationerna i sitt nödrop.

Hjälparbetare evakueras
Det har tvingat FN att evakuera hundratals hjälparbetare och stoppa transporter av nödhjälp ut till flyktingläger. I lägren blir situationen allt värre, med bristande hygien, som leder till kolerautbrott, svält och ökad barnadödlighet.

Stora områden i Darfur, en karg ökenprovins som är lika stor som Frankrike, går nu inte att nå och lämnas åt sitt öde.

Där härjar olika lösa rebellgrupper i strider mot arabisk milis som är understödd av sudanesiska regeringstrupper. Alla fredsavtal har brutits redan under de första dagarna. Fler grupper som kallar sig rebeller uppstår, fast det egentligen är rena banditgäng, som i lika hög grad terroriserar civilbefolkningen och plundrar byar, som vad regeringstrupper gör.

Ingen lösning i sikte
Men världen har ännu inte efter tre år hittat en politisk lösning för den mänskliga katastrofen i Darfur, och Sudans regering vidhåller att västvärlden överdriver katastrofens omfattning, som Sudan vill reducera till en ”hanterlig kris”.

Hittills har Sudan kunnat stoppa alla internationella insatser, som en FN-styrka, med hjälp av Kina i FN:s säkerhetsråd. Kina är Sudans största oljepartner, men även Kina är utsatt för påtryckningar och börjar kanske ompröva sitt ensidiga stöd till Sudan.

Svaret kommer när Kinas president på sin kommande Afrikaresa, anländer till just Sudan.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se