”Sista veckan avgör valet”

En vecka kvar till valet och kampen mellan blocken är jämn. Förmodligen kommer valet att avgöras av hur partiledarna klarar sig i de debatter som äger rum den kommande veckan.
Socialdemokraterna har tvingats föra en i huvudsak defensiv valrörelse. Debatten om utgiftstaket och trixandet var ovälkommen. Göran Perssons förklaring att det har gått att klara utgiftstaket förr har inte räckt till för att skingra misstron. Persson Schymans huvudfiende Även i regeringsfrågan har socialdemokraterna fått föra en defensiv debatt. Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman har gjort socialdemokratin till sin huvudmotståndare, efter fyra års samarbete. Även miljöpartiet hotar med misstroendeförklaring. Så här sade Göran Persson i Godmorgon, världen! i P1 på söndagen: – Jag tycker det känns väldigt konstigt, att efter fyra års framgångsrikt arbete få i ansiktet under valrörelsens slutspurt, att det första de tänker göra efter valet är att rikta misstroendevotum. Det är definitivt ingen grund för fortsatt samarbete. Han säger även att utspelen de senaste dagarna bygger på opinionssiffror som inte nödvändigtvis behöver vara korrekta. Marknaden lugnare om s vinner Göran Perssons enda glädjeämne är att marknaden – som förr – kan komma att reagera negativt på en borgerlig regering. Enligt Dagens Nyheter oroar sig analytikerna för att ett svenskt medlemskap i EMU ska dröja om de borgerliga vinner. För marknaden representerar Göran Persson trots allt stablilitet. Det är ovanligt stora skillnader mellan opinionsinstituten Temo och Sifo denna valrörelse. på lördagen var skillnaden för socialdemokraterna nästan fem procentenheter. På söndagen har skillnaden krympt något. Enligt Sifo har socialdemokraterna 38,6 procent, enligt Temo 36 procent, en skillnad på nära tre procentenheter. Spänningen ökar Även för det näst största partiet är skillnaden mellan mätningarna stor. Moderaterna får 20,1 i Sifo och 18,6 i Temo. Miljöpartiet ligger under fyraprocentsspärren i Sifo, men över i Temo. Folkpartiet får hela 12,8 i Temo, 9,2 i Sifo. För övriga partier är läget ungefär som tidigare. De skilda resulaten kan förstås leda till misstro mot opinionsinstituten men också öka spänningen inför det sista och avgörande veckan. Enligt båda undersökningarna är styrkeförhållandena mellan blocken ungerfär som efter förra valet. Men för Göran Persson skulle varje resultat under 38 procent vara ett stort nederlag, med tanke på förväntningarna i våras. Särskilt nesligt skulle det vara om han tvingas avgå som statsminister efter en förtroendeomröstning i riksdagen. Med tanke på den dåliga stämningen mellan de tre samarbetspartierna just nu ökar risken för nyval.
Thomas Hempel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".