Nya bomber skapar oro i Afghanistan

Bomber skakar Afghanistan. Ingen kan säga säkert om det är al-Qaida eller fristående terrorister som ligger bakom, men de visar tydligt att stabiliteten ännu är långt borta i det krigshärjade landet.
Afghanistans huvudstad Kabul har de senaste veckorna skakats av en serie bombattentat. Det värsta hittills inträffade i torsdags, på en välbesökt marknadsplats. 26 människor tros ha dödats. Oklart vem som ligger bakom Några timmar senare undkom president Hamid Karzai med nöd och näppe ett mordförsök. Det är oklart vem som ligger bakom de här attentaten, men misstankarna faller på grupper som vill försöka destabilisera Karzais väststödda regering. På en gata i Kabul pågår uppstädningen efter bombattentatet tidigare i veckan, ett attentat som krävde så många som 26 människoliv, och många skadade. Det här är Kabuls marknadskvarter, det myllrar alltid av vanliga människor som handlar kläder, mat och husgeråd i butiker och bland stånden här. Mindre bomb skulle locka nyfikna Den kraftiga bilbombexplosionen föregicks av en mycket mindre explosion, en liten bomb på en cykel. Avsikten tycks ha varit att med en liten smäll locka fram många nyfikna. Terroristernas taktik lyckades. Mustafa Salim är försäljare i en elektronikaffär precis vid bombplatsen: – Det var en fruktansvärd syn. Den första bomben exploderade precis här utanför, säger Mustafa Salim och pekar, två minuter senare, när en stor folkmassa samlats kom den andra, mycket kraftigare smällen. Det var skadade och döda, blod överallt, berättar han. Jag frågar Mustafa Salim vem som är ansvarig för de nya terrordåden. Han tvekar inte, det var al-Qaida och talibaner, de är alla samma, säger han. ”Ett trendbrott” Anders Fänge sitter i FN-ledningen i Kabul. Han är oroad över den senaste tidens terrordåd: – Det är ett brott i en trend, säger han. Tidigare var det en massa små-bomber som gick av. Ingen vet om terrordåden verkligen är ett verk av al-Qaida. En del bedömare tror att våldet utförs av löst organiserade extremister. Deras motiv skulle vara exploatera det faktum att många pashtuner är missnöjda med att regeringen, under president Hamid Karzai, domineras av en liten minoritet, nämligen tajiker från Pansjirdalen. Och så länge missnöjet jäser bland pashtunerna, landets största folkgrupp, är det svårt att tro på en ljus framtid för Afghanistan.
Nils Horner, Kabul
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".