Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trycket ökar på Burmas militärregim

Regimen i Burma utsätts för påtryckningar, bland annat från EU, för att i högre grad respektera de mänskliga rättigheterna. Och vissa resultat kan trots allt skönjas.
De senaste åren har de militära ledarna i Burma fått vänja sig vid att ungefär en gång i halvåret ta emot besök från den europeiska unionen. Besöken är inte direkt några vänskapsyttringar utan EU:s försök att påverka militärregimen i det fattiga landet att bli mera human. Dansk leder delegationen Det tredagarsbesök som inleds på söndagen leds av en dansk diplomat, eftersom Danmark är EU-ordförande detta halvår. Delegationen förväntas möta såväl den högsta militära ledningen som företrädare för oppositionen. För ett och ett halvt år sedan när Sverige var EU:s ordförandeland leddes en motsvarande expedition av UD:s dåvarande Asienchef Börje Ljunggren, tillträdande svensk ambassadör i Kina. Inga särskilt stora framsteg har kunnat noteras under de tre resor som EU hittills företagit till Burma. Militärregimen har inte visat sig vara redo till några avgörande eftergifter.Vägen mot demokrati verkar totalt igenstängd.Den styrande militära trojkan har inte inlett några seriösa samtal med oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som leder NLD, Det nationella demokratiska förbundet. Lättnader för Aung San Suu Kyi Ändå finns några exempel på förändringar till det bättre. Regimkritikern Aung San Suu Kyi som i olika omgångar suttit i husarrest i sammanlagt sex år under en tolvårsperiod blev fri från sin senaste husarrest i våras. Omkring 200 av minst 2 000 politiska fångar har släppts fria. Militärregimen har tidigare portförbjudit FN-organ med inriktning på mänskliga rättigheter och arbetsmarknadsfrågor, men har nyligen upprättat dialog. För militärregimen handlar det främst om praktisk politik och om behoven av att komma ur en försämrad ekonomisk utveckling. Militärjuntan satsar för närvarande flera miljoner kronor på att försöka förbättra sitt dåliga internationella rykte. Amerikanska PR-konsulter anlitades Uppdraget har gått till en amerikansk konsultfirma som haft nära band med president George Bush under hans tid som guvernör i Texas, som haft uppdrag för den amerikanska vapenlobbyn National Rifle Association och den amerikanska tobakindustrin. En förutsättning för att firman som heter DCI Associates skulle åta sig uppdraget var att Aung San Suu Kyi skulle släppas fri.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".