Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökat intresse för islam efter 11 september

Terrordåden i USA den 11 september har lett till ökat intresse för Islam i Sverige. Det säger flera företrädare för muslimska organisationer.

En effekt av det har blivit ökad kunskap hos allmänhet och medier om Islam. Det tycker Mehmet Kaplan, som är vice ordförande i Unga muslimer. – Det finns i dag mer utrymme för nyanser än det fanns förr. Människor läser mer om islam och man ställer mer frågor till muslimer. Till arbetskamraten, till grannen. Man vill ha svar, och när de här svaren kommer blir det en helt annan miljö, det blir en dialog istället för tyckanden och vetanden där man inte egentligen frågat dem man pratar om. ”Folk vill veta mer” Ahmed Ganem är ordförande i Stockholmsmoskén. Han säger så här om reaktionerna efter 11 september. – Det finns folk som kommer hit och frågar om islam. De vill veta mer. Det tyder på att man kunde ta sig loss från de fördomar som tyvärr varit så tydliga efter 11 september. Terrordåden har också haft en stor effekt på den interna debatten bland muslimer i Sverige. Det har lett till en ökad medvetenhet om vikten av att ta tydlig ställning – mot terror. Det säger Ahmed Ganem. – Vi måste vara klara och tydliga vad gäller våra attityder och synpunkter, så att vi fördömer vad som hänt och fortsätter motarbeta alla tendenser till motsatsen som kan uppkomma. Vi är klara över att det som hände var hemskt. Stolt muslim Mehmet Kaplan på unga muslimer ger samma bild. – Framför allt finns det muslimer som tar ställning öppet. Det har skapat förebilder. I dag tycker jag att man kan vara stolt muslim utan att det för den skull skulle vara konstigt. Man har en helt annan syn på sig själv i dag än man kanske hade för ett år sedan. Det blev en ökning av trakasserier mot muslimer efter terrordåden i USA den 11 september. Framförallt har muslimska kvinnor som bär slöja drabbats. Men de reaktionerna börjar bli mindre vanliga, hävdar Mehmet Kaplan på Unga Muslimer. ”Muslimer i USA förföljs” Men på många andra håll är situationen svårare som en följd av 11 september, säger Ahmed Ganem. Och han framhåller USA som exempel. – USA får göra vad de vill, alltid under rubriken att man ”bekämpar terrorism”. Ser man på vad som händer i USA så är muslimer förföljda, de är trakasserade och de särbehandlas. Det är mycket negativt, tycker jag.

Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".