Mäktig politiker i Tyskland avgår

En av tysk politisk stora profiler, regeringschefen i Bayern, Edmund Stoiber avgår. Hans beslut kom efter att kritiken mot honom inom hans eget parti tilltagit de senaste dagarna.

Stoiber anklagas för toppstyrning och för att han inte tidigare accepterade en tung ministerpost i regeringen i Berlin.

– Med hänsyn till partiet och Bayern avgår jag, sade Edmund Stoiber.

Det tog bara två minuter för den annars mångordige partiledaren att sätta punkt för sin både långa och framgångsrika karriär.

Locakde investeringar till Bayern
Som regeringschef i Bayern kombinerade Stoibers satsningar på forskning och utbildning med att målinriktat arbeta för att locka investeringar till regionen.

Bayern är i dag en av Europas rikaste områden, något som Stoiber aldrig har missat ett tillfälle att skryta om inför sina fattigare tyska kusiner. Det kan också vara en av förklaringarna till hans impopularitet i stora delar av landet och att han misslyckades med att bli förbundskansler i valet 2002.

Stoiber är en delstatspolitiker, som varit en av Tysklands mäktigaste och mest profilerade politiker de senaste åren.

Drar sig tillbaka i september
Nu drar han sig tillbaka i september. Han ställer inte upp för nyval i sitt CSU, och i Berlin drar systerpartiet, kristdemokraterna, en lättnades suck.

En utdragen maktkamp i Bayern, skulle inte gynna förbundskansler Angela Merkels opinionsläge, och dessutom blir hon nu av med en av de personer som med sina utspel trasslat det mest för henne under hennes tid som kansler.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se