Tufft för vitryska oppositionsledare

Den vitryske oppositionsledaren Aleksander Milinkevic har inget hopp om att val kan förändra Vitryssland till en demokrati. Sedan presidentvalet i mars har makten blivit allt hårdhäntare gentemot oppositionen. Milinkevic har förhörts och gripits flera gånger under det senaste halvåret.

– Att vänta på ett nytt val i Vitryssland är lönlöst. Det finns inget val Vitryssland, varken lokala, president eller parlamentsval, säger Aleksander Milinkevic, oppositionsledare i Minsk.

De senaste lokalvalen har precis avslutats. Oppositionen fick få platser i de lokala kommunerna. Många oppositions-kandidater bojkottade valet.

Oppositionspolitiker grips och fängslas
Sedan presidentvalet i mars i fjol har oppositionspolitiker gripits och fängslats.

Aleksander Milinkevic har gripits flera gånger anklagad för allt från rattfylleri till passfusk. Men den uppmärksamhet han fått internationellt, senast när han fick Sacharovpriset, skyddar honom från hårdare tag från myndigheterna, säger han.

Den andre oppositionsledaren från protesten på torget Aleksander Kozulin är dömd till fem år i fängelse.

– Makten har blivit mycket mer aggressiv, de blev svårt skrämda över våra protester efter valet. Situationen har blivit sämre och sämre för makten har både förlorat moraliska och finansiella resurser. Den propaganda som säger att vitrysk ekonomi växer är inte sann. Vi har stora företag som bara fyller sina lager med produkter som de inte kan sälja. Vore det inte för Rysslands subventioner skulle inte Lukasjenko sitta kvar, säger Aleksander Milinkevic.

”Enda utvägen är gatuprotester”
Konflikten om gas och oljepriset med Ryssland skakade också maktens män i Minsk. Men inte tillräckligt för att förändra situationen, hävdar Milinkevic. Han ser ingen annan väg att gå i dag för oppositionen än att göra som Solidaritet i Polen på sin tid, samla folket för gatuprotester.

– Men det måste vara fredliga protester och det tar tid att planera, säger han.

Maria Persson Löfgren, Minsk
maria.persson_lofgren@sr.se