Motigt för Royal i Frankrike

I Frankrike har presidentkandidaten Ségolène Royal fått det betydligt tuffare än tidigare. I torsdags fick hon frikoppla sin talesman från hans uppdrag för en månad framöver, efter att han hade gjort ett uppseendeväckande uttalande.

Socialisten Ségolène Royal seglade förbi sin egen partner, pappan till hennes fyra barn och ledaren för partiet, Francois Hollande, när hon i höstas korades till kandidat i presidentvalet i vår.

Nyligen deklarerade paret inför öppen ridå olika åsikter i skattepolitiken. Han, partiledaren, vill se skattehöjningar för medel- och höginkomsttagare. Hon, presidentkandidaten, säger att skatteprogrammet inte är klart ännu och har bett en tidigare rival att se över frågan.

Uttalade sig i direktsändning
I detta läge, när partikamraterna undrar om deras kvinnliga kandidat tänker strunta i partiets program, klämmer hennes talesman, Arnaud Montebourg, ur sig mitt i direktsändning i tv-kanalen Canal plus:

– Ségolène Royal har bara en brist. Det är hennes partner.

Nöjd lutar sig talesmannen lätt tillbaka i tv-studion, någon skrattar till, men programledaren tappar hakan.

Den rappe Montebourg tvingas direkt efteråt att ringa upp paret Royal-Hollande och be om ursäkt. Och i torsdags sattes han ut i kylan för en månad.

Har haft det motigt
Ségoléne Royal har haft det motigt den senaste tiden. Att hon och partnern är så rika att de betalar förmögenhetsskatt har diskuterats livligt i medierna, eftersom de sagt sig inte tycka om rika och hon ska försvara arbetarklassen.

Under en resa till Kina halkade hennes ordval och hon berömde dessutom kinesisk rättskipning för att vara snabb och därmed effektiv.

De senaste opinionsmätningarna visar också ett litet underläge mot högersidans starke namn, Nicolas Sarkozy.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se