Skepsis till vapenamnesti i Tjetjenien

Över 500 tjetjener har utnyttjat en fyra månader lång amnesti för att lämna in sina vapen. De är separatister som valt att gå över till den ryskstödda regimen under premiärminister Ramzan Kadyrov. Men människorättsaktivister är skeptiska.

– Ännu en propagandistisk aktion har avslutats, säger Oleg Orlov vid ryska människorättsorganisationen Memorial.

Han ifrågasätter de officiella uppgifterna att 546 rebeller lämnat in vapnen under amnestin som tog slut i måndags.

– Siffror som kommer från antiterrormyndigheten går inte att uppfatta som annat än lögner. De officiella versioner som kommit om hur många separatistiska rebeller som fortfarande strider i bergen går inte ihop, säger han.

– Ibland sägs det vara några tiotal, sedan är det över 500 som har begärt amnesti, så sägs 700 strida i bergen. Det stämmer inte, fortsätter Orlov.

Amnesti till ”fel” personer
Han konstaterar, som på många andra människorättsorganisationer, att många av dem som utnyttjat amnestin inte längre var aktiva rebeller. De var lojala med rebelledare som för länge sedan dödats.

Nu visas de upp som exempel på framstående rebeller som gått över till premiärminister Ramzan Kadyrovs sida. Som de två livvakterna och en chaufför till Zelimkhan Jandarbijev, rebelledaren som dödades i ett attentat i Qatar för över två år sedan.

Det är fjärde gången amnesti erbjuds i Tjetjenien. Men inte vem som helst har kunnat utnyttja den, påpekar Orlov.

– Den borde ha förlängts och omfattat också tjetjener i exil, men det säger premiärminister Kadyrov nej till. Han vill att de som är kvar ska elimineras och inte få amnesti.

Rena banditer
Orlov säger också att många som fått amnesti inte lagt ned vapnen, utan i stället har gått med i Kadyrovs milis. En milis som allt oftare anklagas för kidnappningar och våld.

– Där finns folk som helt enkelt är banditer, både när de var rebeller och nu som Kadyrovtsi, säger Orlov.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se