Serbiens EU-vänner får stöd av europapolitiker

På söndag är det val i Serbien. Valet står mellan nationalister och demokrater som vill gå med i EU. Den senaste veckan har flera ledande europeiska politiker åkt till Belgrad för att ge sitt stöd till demokraterna.

Bulgariens premiärminister, EU:s utrikestalesman, utrikesministrar som Carl Bildt och Österrikes Ursula Plassnik, alla har de varit i Belgrad den senaste veckan för att hjälpa den europavänliga demokratiska sidan i valet.

Tydligast i sitt budskap var den tidigare tyske förbundskanslern Gerhard Schröder.

– Valet står mellan dem som håller fast vid det förgångna, nationalisterna, och ni här, som modigt vill föra in Serbien i den europeiska familjen, sa han inför tusentals jublande väljare i Belgrad.

Frågan är vilken betydelse besöken har och vilken attraktionskraft EU har bland de serbiska väljarna. På demokraternas valmöten talar Gerhard Schröder för de redan frälsta. På gatan är tongångarna mer skeptiska. För en stor del av väljarna så är EU något abstrakt, avlägset och till och med hotfullt.

I Belgrads stadskärna står fortfarande ruiner kvar från Natos bombningar för snart åtta år sedan. Efter valet förväntas finländaren och FN-medlaren Martti Ahtisaari förslå att den idag serbiska provinsen Kosovo ges någon form av självständighet. Något som en majoritet av serberna är emot.

Kristian Åström, Belgrad
kristian.astrom@sr.se