Handels: "Är man aktiv i arbetarrörelsen, är det rimligt att vara med i facket"

Mona Sahlin var inte med i facket under elva års tid. Hennes val att inte vara fackligt ansluten har väckt en del kritik från fackligt håll. Sedan i december är hon dock åter med i Handelsanställdas förbund.

– För det första är jag glad att hon är med. Hade vi fått välja, hade vi förstått sett henne som medlem hela tiden, kommenterar förbundsordförande Lars-Anders Häggström hennes agerande.

Varför det?

– Är man aktiv i arbetarrörelsen, är det rimligt att man är med i facket. Man ska vara med då.

Mona Sahlin, som är socialdemokraternas tilltänkta ordförande stod utanför facket under elva års tid. Hon blev utesluten 1995 ur Handelsanställdas förbund när hon inte hade betalat sina räkningar.

”Det är anmärkningsvärt”
Byggnads ordförande Hans Tilly säger att det är på tiden att hon är med i facket igen. Anders Magnhagen, LO-ombudsman i Skåne, tycker att det är anmärkningsvärt att hon har stått utanför facket i så många år.

– Anmärkningsvärt på det sättet att vi har en samhörighet i den här rörelsen och det markerar på olika sätt att ”jag är medlem i socialdemokratiska partiet som aktiv i fackföreningsrörelsen, likväl som aktiv politiker aktiv i fackföreningsrörelsen.”

Men om hon upplevde att hon inte hade behov av att vara med i facket, varför tycker du att hon ändå borde ha varit det?

– I det här fallet är det mer en symbolisk sak att man är en del av samma träd i arbetarrörelsen och den fackliga delen och sympatiserar genom sitt medlemskap, säger Anders Magnhagen.

Under tiden som Mona Sahlin var statsråd, frågade Statstjänstemannaförbundets tidning, som då hette Statstjänstemannen samtliga ministrar om deras fackliga tillhörighet.

Erbjöds medlemskap
Ordföranden Annette Carnhede erbjöd Mona Sahlin ett medlemskap, men Mona Sahlin gick först med i facket i december förra året. En förklaring, säger hon, är att hon blev egen företagare efter den så kallade Sahlin-skandalen 1995.

– Då kan man inte vara med i facket, tyckte varken Handels eller jag. I höstas när vi förlorade valet var jag tillbaka i riksdagen och då kände jag att jag skulle pröva om det gick bra nu att få gå med. Så jag ansökte om medlemskap och fick det i december. Jag tyckte att det var skönt att vara tillbaka i Handels. Jag har inte varit borta från facket av någon principiell uppfattning, om någon nu skulle tro det.

Vad säger du till dem som tycker att det ser lite väl taktiskt ut?

– Jag kan inte svara mer än som jag har gjort nu. Det är faktiskt som det är, säger Mona Sahlin.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Camilla Kvartoft, P1-morgon
camilla.kvartoft@sr.se