Flera döda efter stormen över Europa

Uppdaterad 23:00
Under det senaste dygnet har stora delar av Europa drabbats hårt av stormvindarna, som svept över kontinenten. Uppemot 50 personer i olika länder har dött i stormens spår. Stormen har fortsatt österut mot Ryssland och försvagas under tiden.

– I natt var det mycket blåsigt. Sex personer är döda och över 20 är skadade och många byggnader är förstörda. Det är stora problem i trafiken och med tågförbindelserna, säger Agneschka Dombrowska-Smogoszetska, journalist på polska radion.

Dödsfall efter fallande träd
Dödsfallen i stormens spår har framför allt orsakats av träd som fallit ner på bilar på landsvägarna, både i Polen och i grannlandet Tjeckien. I Tjeckien har tre personer dött, och där finns också de allra flesta av dem som drabbats av elavbrott, berättar Slavomir Baberad.

– Över en miljon människor i Tjeckien är utan ström, 27 orter är utan ström, säger han.

Huvudstaden Prag där Slavomir Baberad befinner sig har varit relativt förskonat, värst har det varit i västra Tjeckien.

Nödstatus är deklarerad
– De områden som drabbats mest är framför allt Väst- och Sydböhmen. Där har elbolaget i dessa regioner vänt sig till värnmakten och deklarerat nödstatus.

Nödstatusen innebär att militär kan kallas in för att hjälpa till att återställa elförsörjningen i Tjeckien. I Ukraina stoppades oljeflödet i en av ledningarna som transporterar olja från Ryssland till Europa tillfälligt, efter ett elavbrott på en pumpstation, men den kunde öppnas igen under fredagseftermiddagen.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se