Elbolagen kraftsamlar inför stormvarning

Natten till söndag blir det stormbyar i stora delar av södra Götaland men redan på fredagen har flera platser haft problem med regn och översvämningar. I småländska Valdemarsvik har man byggt skyddsvallar för att stoppa vattenmassorna.

– Vår parkering är helt vattenfylld, så det känns inte så roligt. Med tanke på det som hände här efter sommaren med Hemköp som stod under 70 centimeter vatten. Det vill jag absolut inte uppleva själv, säger Stefan Gustafsson, ICA-handlare i Valdemarsvik.

Det är inte bara Valdemarsvik som har problem med ovädret. Vattennivån har ökat kraftigt vid hela kusten i Sydsverige, just nu ligger den på runt 80 centimeter över det normala. Den väntas stiga ytterligare under helgens storm.

Översvämningar längs östkusten
I Gamleby i Kalmar, var delar av hamnen på väg att svämmas över under lunchtid. Även delar av Blekinge har drabbats av översvämningar. Till exempel var det stora problem att ta sig fram med bil på vägen ut till Fejö utanför Karlskrona.

Det blir mera oväder natten mellan lördag och söndag. Regn och vindar uppemot 25 meter per sekund väntas i Sydsverige. Banverket har satt in extra personal för att klara av stormen, berättar informationschefen Kajsa Rosén.

– Vi har höjt vår beredskap. Vi ser till att tekniken fungerar som den ska och vi sätter även resurser i beredskap för snöröjningsinsatser. Vi ökar också vår ledningsförmåga på driftledningscentralerna, säger Kajsa Rosén på Banverket.

15 000 saknar fortfarande ström
Även elbolagen sätter in extra resurser. Den nya stormen kan komma att fördröja reparationsarbetena för att ge tillbaka strömmen till de 15 000 abonnenter som fortfarande saknar el sedan förra stormen.

– Vi förbereder oss på det sätt som vi har gjort hela veckan, att ha tillräckligt mycket resurser inne så att vi kan åtgärda de fel som skulle uppstå på nytt. Vi är nu uppe i att ha 3 000 personer som jobbar med att återställa ledningsnätet och vi är beredda, även om det kommer en störning nu i helgen, säger Anders Olsson, vd på Eon elnät.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se