Motorola redovisar minskad vinst

Motorola, världens näst största mobiltelefontillverkare, redovisade en stark minskning av vinsten under fjärde kvartalet förra året. Nedgången var dock i linje med vad marknaden hade väntat sig.

Motorola har expanderat mycket starkt de senaste åren men det har skett genom att man sålt stora volymer billiga mobiler och den strategin verkar nu ha slagit i taket.

Halverad aktievinst
När siffrorna för fjärde kvartalet 2006 redovisades på fredagen kunde man konstatera att Motorola levererat rekordmånga telefoner, men att vinsten sjönk kraftigt till cirka 600 miljoner dollar, en halvering jämfört med samma kvartal året innan. Vinsten per aktie halverades också den, till 25 cent.

För två veckor sedan kom dock Motorola med en vinstvarning så marknaden var förvarnad. Resultatet hamnade i linje med vad analytiker förutspått så det blev inga stora rörelser på börsen.

Minskad helårsvinst för 2006
För helåret 2006 minskade vinsten till 3,7 miljarder dollar från 4,6 miljarder dollar 2005.

Enligt Motorola har företaget nu 23 procent av världsmarknaden för mobiltelefoner men man har alltså problem med lönsamheten och senare idag, fredag, ska företagsledningen möta analytiker för att berätta hur man ska förbättra sig på den punkten.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se