Många oklarheter i ny finansskandal

I den uppmärksammade härvan kring finansbolaget Habo finans i Jönköping har polisen nu gjort en husrannsakan på en adress i staden. Men fortfarande är mycket oklart i historien.

En av de många småsparare som nu väntar på besked om sina besparingar är Birgitta som bor i Jönköping. Hon och hennes vänner har satsat pengar i bolaget.

– Alla är verkligen arga och irriterade och hoppas på att det ska bli ordentligt utrett, och att man ska få något tillbaka. Men alla är nog medvetna om att de har förlorat, säger hon.

Kollade aktierna flera gånger
Birgitta kollade sina aktier Habo Finans Diamanten flera gånger i veckan genom att gå in på bolagets hemsida där summan ofta uppdaterades. Men sedan den sjätte december har ingenting hänt. Då började Birgitta bli misstänksam, och efter det ringde hon vd:n Peter Rosendahl flera gånger.

– Då sa han lite stressat att det hade varit sjukdomar och att i december hade det varit mycket att göra. Men det kommer sade han, säger Birgitta.

Men istället kom det ett brev till Birgitta förra veckan. Brevet var från Habo Finans styrelse och sedan dess har Birgitta följt med i dem omdiskuterade turerna kring bolaget.

Själv har hon har satt in 10 000 kronor Habo Finans avtal som kallas Diamanten och det är ett avtal som vd:n Peter Rosendahl själv ska ha haft hand om.

Totalt handlar det om över 55 miljoner kronor som Rosendahl förvaltat. Enligt det brev som styrelsen skickade ut till sina kunder den tolfte januari så är det just i diamanten som problemen funnits.

Fick besked före jul
Styrelsen fick beskedet om att något inte stod rätt till på ett sammanträde före jul. Det kom som en total överraskning för ledamöterna.

Som SR Jönköping tidigare har berättat så har vd:n Peter Rosendahl polisanmält sig själv för trolöshet mot huvudman och utöver det har även styrelsen gjort en polisanmälan om trolöshet mot huvudman och grov förskingring.

Men det finns för närvarande inga styrkta misstankar om att Rosendahl skulle ha gjort sig skyldig till förskingring. Kammaråklagare Bengt Svensson säger nämligen till TT att misstankarna gäller förhållandena i verksamheten och inte att han skulle ha tagit något för egen räkning.

Polisen utreder ärendet
Hos polisen utreder man nu det här uppmärksammade ärendet. Mängder av folk hör av sig tillkommissarien P-O Östlund för att få ett svar på vad som hänt med deras pengar.

I nuläget har polisen ingen klar bild, men klart är i alla fall att man gjort en husrannsakan på en adress i Jönköping.

– Vi har tagit hand om en del material på ett ställe i Jönköping, säger P-O Östlund.

Vad visar det materialet?

– Det återstår att se, det tar sin tid att utreda. Men det kommer utredarna och vår ekonom att titta på.  

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se