Kraftiga reaktioner på journalistmord

Mordet på den turkiskarmeniske journalisten Hrant Dink i Istanbul i fredags har orsakat kraftiga reaktioner i Turkiet och omvärlden. Turkiets premiärminister, EU och USA fördömde dådet och tusentals personer samlades i centrala Istanbul igår för att protestera mot dådet.

Demonstranterna höll i röda nejlikor och fotografier av den mördade, innan de marscherade till platsen där Hrant Dink sköts ihjäl i fredags eftermiddag, utanför tidningen Agos redaktion.

I sin sista ledare i den armeniskspråkiga tidningen skrev Hrant Dink att han upprepade gånger hade hotats till livet, ”hela min dators hårddisk är full av dödshot”, skrev han,

Var hatobjekt för ultranationalister
Hrant Dink var ett hatobjekt för turkiska ultranationalister som såg honom som en förrädare för att han uttalade sig i den i Turkiet mycket känsliga frågan om mordet på hundratusental armenier vid tiden för det osmanska rikets fall.

De såg till att han flera gånger åtalades enligt en omstridd paragraf, 301, som begränsar yttrandefriheten och i oktober 2005 dömdes han till sex månaders villkorligt fängelse.

Oro för politiska oroligheter
Nu är oron stor att mordet ska orsaka politiska oroligheter i Turkiet, i ett redan spänt läge.

Turkiet ska hålla både parlaments- och presidentval under 2007, och alla läger försöker ställa sig in hos de delar av befolkningen som har blivit mer nationalistiska och mindre reformvänliga sedan förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap nästintill fryst fast.

Caroline Salzinger, Diyarbakir
caroline.salzinger@sr.se