Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chirac ifrågasätter Irakattack

Publicerat måndag 9 september 2002 kl 11.57
Frankrikes president Jacques Chiraq utesluter inte ett franskt deltagande i en militär aktion mot Irak. Det säger han i en intervju i måndagens New York Times. Men samtidigt riktar han kritik mot USA:s planer på att anfalla Irak utan stöd av FN.
Frankrike positionerar sig nu någonstans mellan Tyskland och Storbritannien i frågan om hur man ser på ett militärt angrepp mot Irak. Tyskland har bestämt avfärdat en tysk insats i ett anfall mot Irak - medan Storbritannien och premiärminister Tony Blair sagt sig beredda att ställa upp. ”Följ internationella regler” Den franske presidenten Jacques Chiraq utesluter inte ett franskt deltagande, men i intervjun i New York Times leverarar han samtidigt kritik mot de amerikanska planerna på att ensamt inleda ett miltärt anfall mot Irak för att tvinga bort Saddam Hussein. Chiraq skulle gärna se ett regimskifte i Bagdad eftersom han anser att Saddam Hussein är en farlig ledare, speciellt för sitt eget folk, men han anser att störtandet av Saddam inte är huvudmålet. – Det finns regler och principer för att hur internationella affärer ska skötas, säger Chirac i intervjun. Tre veckors ultimatum Istället vill den franske presidenten fokusera på vapeninspektörernas arbete i Irak, för att att inspektörerna ska kunna fortsätta sitt arbete i Irak vill Chiraq att FN:s säkerhetsråd ska utfärda ett ultimatum. Inom tre veckor ska Irak utan villkor släppa in inspektörerna. Om Irak vägrar eller hindrar inspektörerna ska säkerhetsrådet anta en ny resolution om ett eventuellt anfall. Det är först då som ett franskt deltagande kan bli aktuellt. Jaques Chiraq efterlyser också konkreta bevis för att Irak har tillgång till massförstörelsevapen. ”Farlig amerikansk doktrin” Den amerikanska doktrinen om förebyggande militära aktioner i kampen mot terrorism - utan beslut i säkerhetsrådet - kallar den franske presidenten för en mycket farlig politik som kommer att leda till att andra länder gör likadant. – Vad gör omvärlden om Kina anfaller Taiwan eller Indien Pakistan eller tvärt om?
Peter Öholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".