Mijailovic flyttas inte till serbiskt fängelse

Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic blir kvar i svenskt fängelse tills vidare. Han har själv begärt att få bli flyttad till fängelse i Serbien, men de nya beskeden från serbiska myndigheter räcker inte för att Mijailovic ska flyttas.

När Mijailovic, som var både svensk och serbisk medborgare, dömdes för mordet avsade hans sig sitt svenska medborgarskap och begärde att få avtjäna sitt straff i Serbien. Sedan dess pågår en skriftväxling mellan serbiska och svenska myndigheter i ärendet.

I förra veckan fick myndigheten Kriminalvården ta del av det senaste brevet från det serbiska utrikesministeriet. Brevet innehåller inte tillräckligt tydliga uppgifter för att Kriminalvården ska kunna besluta att Mijailovic får åka till Serbien, säger byråchef Richard Bernsten till Ekot.

Systemet med att flytta fångar mellan länder bygger nämligen på att länderna i förväg kommer överens om hur långt straffet ska vara. I varken det senaste brevet, eller i tidigare brev från Serbien, framgår hur lång tid de serbiska myndigheterna tänker sig att Mijailovic ska sitta i fängelse där.

I Sverige är han dömd till livstid. I Serbien är de längsta fängelsestraffen på mellan 30 och 40 år, men det är oklart hur långt straff Mijailovic skulle få.

Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén, som är på semester, kommer nu att fatta beslut om hur myndigheten ska gå vidare.

I slutändan är det också Kriminalvården som beslutar om Mijailovic får åka till Serbien eller inte, om inte myndigheten överlåter det beslutet till regeringen.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se